Η ατζέντα της πρεμιέρας του σχήματος “3+1”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σήμερα Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στην 1η Σύνοδο Κορυφής του σχήματος 3+1 στα Ιεροσόλυμα, με τη συμμετοχή των ηγετών Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στο Ισραήλ από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Η συνάντηση αυτή αναδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ και σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητηθεί η συνεργασία του τριμερούς αυτού σχήματος με την Ουάσιγκτον, κάτι το οποίο αντανακλά και τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν, επίσης, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασια στους τομεις της ενέργειας, ασφάλειας κι άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα εκτιμάται πως θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την ΕΕ, μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής.

Υπογράφεται ο East-Med

Στο ίδιο μήκος κύματος, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East- Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου κι ακόμα ευρύτερα της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Loading