Η Γερμανία δεν μας εμπιστεύεται και πάλι!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου αισιοδοξούν πως θα έχουν αίσιο τέλος οι διαφορετικές διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό και τη ρύθμιση του χρέους, όσο κι αν σήμερα παρουσιάζονται ορατές δυσκολίες.

Όσον αφορά το πρώτο, διαψεύδουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως οι Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ έχουν καταλήξει σε τεχνική συμφωνία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως σύμφωνη και δεν μπορεί να υποχωρήσει ούτε βήμα.

Κι αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχει υπερβεί την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας “erga omnes” με ταυτόχρονη Συνταγματική Αναθεώρηση από το βόρειο γείτονα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα περιμένει από τον Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει στο αποφασιστικό βήμα.

Δεν του ασκεί, ωστόσο, μεγάλη πίεση γιατί γνωρίζει τις εσωτερικές αντιδράσεις τις οποίες καλείται να ξεπεράσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, “ο Τσίπρας περιμένει τον Ζάεφ στο τηλέφωνο, όχι το αντίστροφο”.

Σε σχέση με τη ρύθμιση του χρέους, η κυβέρνηση θεωρεί κλειδί για τη βιωσιμότητά του την υλοποίηση του “γαλλικού μηχανισμού”, τη σύνδεση δηλαδή των χρηματοδοτικών αναγκών του με το ρυθμό ανάπτυξης κάθε χρόνο ώστε να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ.

Φοβάται, ωστόσο, την επιμονή της Γερμανίας για τη σύνδεση του χρέους με την υλοποίηση από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Είναι φανερό ότι οι Γερμανοί δεν μας εμπιστεύονται την ίδια ώρα που κυβερνητικές πηγές υποβαθμίζουν τη σημασία συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προκειμένου να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα επιστρέφει για τα καλά.

“Πόλεμος” φοροελαφρύνσεων

Ταυτοχρόνως, θεωρούν πως το χρηματοδοτικό μαξιλάρι που δημιουργείται χάρη στις εκταμιεύσεις του ESM είναι ικανό να απορροφήσει τους κινδύνους από τις αυξομειώσεις των επιτοκίων που γεννά για όλη την Ευρωζώνη η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία.

Αναφορικά με το μεταμνημονιακό μείγμα πολιτικής, κυβερνητικές πηγές διαχωρίζουν τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζουν από τις αντίστοιχες που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δικές τους, όπως υποστηρίζουν, στοχεύουν στην ανακούφιση των μικρομεσαίων στρωμάτων, ενώ του προέδρου της ΝΔ της οικονομικής ολιγαρχίας.

Loading