INTIME

Η προγραμματική απάντηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Τη μάχη των προγραμματικών δηλώσεων θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αμέσως επόμενες ημέρες, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιπολιτευτική γραμμή να κρατά βεβαίως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, θα περιμένει πρώτα να ακούσει την ανάγνωση των δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο πριν καταλήξει όχι μόνο στο περιεχόμενο, αλλά και στο ύφος της δικής του απάντησης, η οποία δοθεί την Κυριακή.

Αιχμή του δόρατος, πάντως, θα είναι η κωλοτούμπα της ΝΔ (και) στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία από επαίσχυντη έχει μετατραπεί σε θετική για τα εθνικά μας συμφέροντα, με βάση τουλάχιστον σχετικές δηλώσεις νέων υπουργών.

Ο κ. Τσίπρας θα σημειώσει με νόημα πως η ΝΔ εξάντλησε τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες γύρω από το ζήτημα κατά την προεκλογική περίοδο και τώρα δημοσιοποιεί αυτό το οποίο ήταν και η άποψή της στην ουσία από την αρχή, πως το Μακεδονικό δηλαδή επιλύθηκε προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στους νέους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, μιλώντας για επαναφορά του κομματικού κράτους μολονότι αυτό στην ουσία απαγορευόταν από νόμο που είχε περάσει η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016.

Από την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα απουσιάσει και η τοποθέτηση ως γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, τον οποίο είχε αποπέμψει ο ίδιος από την αρχηγία της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από την τραγωδία στο Μάτι και τον οποίο είχε επικρίνει εντονότατα και η ΝΔ πριν ένα χρόνο για τους χειρισμούς του στην εθνική τραγωδία.

Δεν λείπουν οι εσωκομματικές αντιδράσεις

Στο εσωκομματικό μέτωπο, δεν λείπουν οι αντιδράσεις και για την επιλογή των τομεαρχών, αφού αρκετοί περίμεναν να αναλάβουν αξιώματα στη σκιώδη κυβέρνηση αλλά δεν τα έλαβαν τελικώς, ωστόσο οι όποιες δημόσιες διαφοροποιήσεις μετατίθενται για το Σεπτέμβριο, όταν θα έχει καταλήξει κι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στις οριστικές του αποφάσεις για το μέλλον του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Τη δεδομένη στιγμή, πάντως, προκρίνονται η ενσωμάτωση της Προοδευτικής Συμμαχίας, η διεξαγωγή του συνεδρίου με τα νέα μέλη και η εκλογή προέδρου από τη βάση ένα μήνα αργότερα.

 

Loading