Η σημασία του αγωγού IGB που εγκαινιάζει ο Τσίπρας

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας για να εγκαινιάσει, μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, την έναρξη κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB.

H έναρξη λειτουργίας του αγωγού αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2020.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η χώρα μας προωθεί όλα τα έργα υποδομής, τα οποία θα διασφαλίσουν τις συνθήκες ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι κι ο IGB, ο East- Med, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη ο οποίος σχεδιάζεται, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, είναι έργα που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, καθώς και τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Ο διασυνδετήριος αγωγός IGB αποτελεί ένα εμβληματικό έργο και μία βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων, ενώ ενισχύει την θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή.

Παραλλήλως, έχει προφανή οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, εφόσον στην κατασκευή του θα συμμετάσχουν κι ελληνικές εταιρείες.

Θα αντλεί αέριο τόσο από τον TAP, ο οποίος θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2020, όσο και, μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.

“Αναβαθμίζεται η χώρα μας”

Η χώρα μας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκεται σε ένα σημαντικό γεωγραφικό σταυροδρόμι σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών στον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη.

Η προώθηση του κάθετου διαδρόμου αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση της ως πυλώνα σταθερότητας κι ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και θέτει τις βάσεις για μια ενεργή πολιτική οικονομικής συνανάπτυξης, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Loading