«Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι η βέλτιστη»

«Η συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν είναι η βέλτιστη συμφωνία» δήλωσε στην εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά» με τον Θοδωρή Παπαδόπουλο, στον ρ/σ Flash 99,4 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην αναπ. υπουργός Οικονομικών και υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας.

propoli

Ο κ. Μάρδας τόνισε μεταξύ άλλων πως η συμφωνία των Πρεσπών «είναι η 2η καλύτερη επιλογή, όπως το έχω γράψει από το 1994», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η βέλτιστη» για τον ίδιο, «θα ήταν να υπήρχε ένα άλλο όνομα και όχι όλα αυτά που συζητάμε. Η υπάρχουσα συμφωνία είναι καλή αλλά όχι αυτή που θα θέλαμε, αλλά το πρόβλημα είναι τα συσσωρευμένα λάθη του παρελθόντος. Οι πολιτικοί αντίπαλοι το κατανοούν, αλλά δεν μπορούν να το πουν. Έχει γίνει σωρεία λαθών από το 1992 έως το Μάιο του 2003, όταν και κυρώσαμε τη συμφωνία σύνδεσης της FYROM με την ΕΕ μετά τη λήξη της ενδιάμεσης συμφωνίας και χωρίς να επιλυθούν τα προβλήματα από το 1995 ως το 2002».

«Δεν δείχνει καλή γειτονία η μη εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας»

Η μη εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας σύμφωνα με τον κ. Μάρδα «δεν δείχνει καλή γειτονία. Δεν μπορούσαμε να προτάξουμε το όνομα (εξαιτίας της ενδιάμεσης συμφωνίας), αλλά μπορούσαμε να προτάξουμε την καλή γειτονία. Όταν παγιώθηκε το όνομα, κυρώσατε συμφωνία σύνδεσης FYROM-ΕΕ, άρα δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν βάλατε πουθενά την υπογραφή σας. Η υπογραφή σας μπήκε φαρδιά πλατιά το Μάιο του 2003», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας, αναφερόμενος στην τότε κυβέρνηση.

«Όταν μεταφέρουμε το πρόβλημα δε σημαίνει ότι λύνεται»

«Ο ελληνικός λαός σκέφτεται πολύ σωστά με την έννοια ότι προτάσσει το συναίσθημά του. Η εξωτερική πολιτική είναι όμως κάτι διαφορετικό. Δεν ξέρει ο ελληνικός λαός ότι ανταλλάξαμε την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας το 1996 με τη FYROM. Γιατί δεν τηρήθηκε αυτή η συμφωνία; Δεν τα ξέρει ο κόσμος, απόλυτα δικαιολογημένος να μην τα ξέρει», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «όταν μεταφέρουμε ένα πρόβλημα δε σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα. Όταν δεν βάζουμε μια υπογραφή κάπου δε σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα. Αν το πρόβλημα λύνεται γύρω-γύρω από μας και δε λύνεται σε μας, όταν μετατίθεται ένα πρόβλημα κι εσύ δεν πατάς στα πόδια σου γιατί έχεις κάνει σωρεία λαθών, σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα πέσει στο κεφάλι σου το πρόβλημα».

«Η κερκόπορτα για το μέλλον έχει ανοιχθεί εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – τώρα με αυτή τη συμφωνία συμμαζεύονται τα προβλήματα. Όλοι οι γλωσσολόγοι λένε πως είναι μια δυτικοβουλγαρική διάλεκτος, αλλά μέχρι τη συμφωνία κυκλοφορούσε ότι αυτή η γλώσσα ομιλείτο σε ολόκληρη τη Μακεδονία και είναι κάτι αυτόνομο. Τώρα προσδιορίστηκε ότι είναι μια σλαβική γλώσσα άρα δε μιλείται σε όλη την περιοχή αλλά μόνο σε κάποιο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας».

«Μέσα από τη γλώσσα προσδιορίζεται το έθνος. Όταν η γλώσσα χαρακτηρίζεται ως σλαβική, άρα δεν υπάρχει χωριστό έθνος. Έχουν κάνει και κάποιες σχετικές τροπολογίες (σ.σ. για την εθνότητα) στο σύνταγμά τους που θα τις δούμε τώρα. Ο μύθος που κυκλοφορούσε ως τώρα δημιουργούσε ένα μπέρδεμα στο μυαλό των ξένων, ενώ όταν το προσδιορίζεις ως σλαβικό, σημαίνει ότι συζητάμε για μετά τον 6ο αιώνα για τον συγκεκριμένο κόσμο», διαμήνυσε ο κ. Μάρδας.

«Δεν είναι άριστη η συμφωνία»

«Δεν είναι η άριστη συμφωνία, είναι μία λύση δεύτερης επιλογής (second best choice, όπως λέμε στην οικονομική επιστήμη), αλλά οι στρατηγικές μας επιλογές ήταν περιορισμένες λόγω των λαθών του παρελθόντος. Έχουν γίνει τραγικά λάθη όλο αυτό το χρονικό διάστημα», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το 1994 ο Παπανδρέου είχε επιβάλει εμπορικό εμπάργκο κατά των Σκοπίων. Η Κομισιόν τότε είχε στραφεί κατά της Ελλάδας. Τριμελής επιτροπή δούλεψε και η Κομισιόν απέσυρε τις κατηγορίες κατά της Ελλάδας. Ήμουν κι εγώ στους ανώνυμους που συνέβαλαν σε αυτήν την επιτροπή, από προσωπικό ενδιαφέρον είχα εμπλακεί από τότε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας.

«Απλώθηκε σε όλο τον κόσμο»

«Όταν μπήκαμε στη διαδικασία του δικαστηρίου και είχαμε κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, ο εισαγγελέας και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχαν ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων. Αλλά αυτό δεν το εκμεταλλευτήκαμε στην ενδιάμεση συμφωνία, όπου δεν αναγραφόταν ότι το FYROM έπρεπε να χρησιμοποιείται όχι μόνο διεθνώς αλλά και στις διμερείς σχέσεις και αναγνωρίσεις. Απλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο το “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εξαιτίας της ενδιάμεσης συμφωνίας», τόνισε ο κ. Μάρδας.

«Ας μας πουν μια λύση»

«Παρά το θυμό του, ο κόσμος που συναντούσα είχε μια πιο εκλογικευμένη αντίδραση όταν του εξηγούσα. Ο κόσμος, όταν είναι λογικά σκεπτόμενος και λαμβάνει πληροφορίες που θέτουν στη σωστή βάση το πρόβλημα, λέει “δε μου αρέσει αυτή η λύση αλλά δεν υπάρχει κάποια καλύτερη”. Όπως λέω στην αντιπολίτευση: ας μας πουν μια λύση», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν έχουν στο μυαλό τους μία λύση νικητή-ηττημένου όπως η Συνθήκη των Βερσαλλιών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το πρόβλημα θα ξαναβγεί στο μέλλον. Ενώ τώρα η λύση δεύτερης επιλογής δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης χωρίς τους μύθους που καταργούνται», επισήμανε ο κ. Μάρδας.

«Τους μένει βέβαια μία γλώσσα μακεδονική και μία υπηκοότητα μακεδονική, που βέβαια αναφέρεται μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή και όχι σε όλη τη Μακεδονία όπως λένε τα σχολικά τους βιβλία, τα οποία πρέπει να αλλάξουν αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις γιατί πλέον μιλάμε για μια διεθνή συμφωνία», κατέληξε ο κ. Μάρδας.

Loading