Θέλει να κερδίσει τις εκλογές ως “κεντρώος”!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Τις βάσεις για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου του ΣΥΡΙΖΑ κεντρώου συνασπισμού έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου σκιαγράφησε τι χωρίζει τον ίδιο και τους συμπορευόμενους με αυτόν από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την ακροδεξιά μετατόπιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να προσελκύσουν κεντρώους ψηφοφόρους που έχουν απογοητευτεί από τις συνεχείς κυβιστήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ότι φέρεται ως πολιτικός όμηρος του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Αυτό, μάλιστα, φέρεται πως προκύπτει ως εύρημα κι από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή του το Μαξίμου.

Για όλα αυτά ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να “εντάξει” την Πειραιώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Από εκεί και πέρα και μετά από την αναμενόμενη αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ γίνεται ολοένα και φανερότερο ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι η σύμπτυξη μετώπου που θα επιχειρήσει να στερήσει την εξουσία ή, στη χειρότερη περίπτωση, την αυτοδυναμία από τον κ. Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές αρνούνται να παραδεχθούν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και το κόμμα του αποτέλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν αντικείμενο σκληρής κριτικής (sic) από το ΣΥΡΙΖΑ, αν κι ομολογούν ότι ενδεχομένως να ειπώθηκαν και λόγια δίχως βάθος και ουσία.

Ανασχηματισμός και μέσα στον Ιούλιο

Όπως κι αν έχει και με φανερή και τη ψύχρανση των σχέσεων του κ. Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, καθώς και τα ανοιχτά υπονοούμενα των ΑΝΕΛ πως θα ρίξουν την κυβέρνηση, το Ποτάμι μοιάζει με μονόδρομο ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες νωρίτερα από το χρόνο που τις έχει σχεδιάσει ο πρωθυπουργός, δηλαδή τον προσεχή Μάιο.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι φωνές που προτείνουν στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, τον τελευταίο πριν τις εκλογές, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο προκειμένου το νέο σχήμα να έχει χρόνο στη διάθεσή του να εφαρμόσει τις κοινωνικές, φιλολαϊκές πολιτικές με τις οποίες ο πρωθυπουργός ευελπιστεί να ξανακερδίσει τις εκλογές.

Το πιθανότερο, πάντως, είναι πως θα ανακοινωθεί μετά από την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου και, πάντως, πριν από τη ΔΕΘ.

Loading