Θέλουν fast track συνταγματική αναθεώρηση

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Την εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση fast track, η οποία είναι ιδιαίτερα περιφρονητική για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, προσπαθούν να ερμηνεύσουν στη Νέα Δημοκρατία.

propoli

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως στην μεταπολιτευτική ιστορία οι κοινοβουλευτικές ζυμώσεις διαρκούσαν μήνες ούτως ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναινέσεων σε ένα κορυφαίο θεσμικό γεγονός.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και το πλέον προφανές. Γιατί η κυβέρνηση βιάζεται τόσο πολύ να ολοκληρώσει τις εργασίες, ευτελίζοντας μια κοινοβουλευτική διαδικασία. «Είναι προφανές», αναλύουν πηγές του κόμματος, «ότι το πραγματικό ζητούμενο για τη συγκυβέρνηση δεν είναι να αποκτήσει η χώρα έναν σύγχρονο καταστατικό χάρτη, αλλά να εργαλειοποιήσει την αναθεώρηση του συντάγματος για μικροκομματικούς σκοπούς».

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγο που στη ΝΔ δεν μπορούν να βρουν κοινά πεδία συναίνεσης με την συνταγματική πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη στιγμή η Πειραιώς την περιέγραψε ως «άτολμη» καθώς εισηγείται την αλλαγή μόλις 21 άρθρων. «Η χώρα όμως χρειάζεται ουσιαστικά μια ευρύτατη αναθεώρηση, χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα. Η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει 57 άρθρα, μόνο 12 εκ των οποίων συμπίπτουν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

«Άτολμη» η πρόταση Τσίπρα για την αναθεώρηση του συντάγματος

Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνουν, η πρόταση που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το απόγευμα στη Βουλή, «στοχεύει στο να εξασφαλίσει ότι η επόμενη αναθεωρητική βουλή θα μπορεί να πραγματοποιήσεις όλες τις αλλαγές που έχει ανάγκη το σύνταγμα της χώρας σε όλους τους τομείς, ιδίως σε όσους δεν τόλμησε καν να αγγίξει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη, την καλή νομοθέτηση, τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Μια άλλη παράμετρος που δεν βοηθά στο να υπάρξουν κοινά πεδία συναίνεσης μεταξύ των δυο κομμάτων, είναι οι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις που κυριαρχούν στην κυβερνητική πρόταση, κυρίως σε ό,τι αφορά την προκήρυξη δημοψηφισμάτων ή την υποχρεωτική απλή αναλογική.

«Ευτυχώς δεν θα μπορέσει να επιβάλει το δικό του σύνταγμα, όπως θα ήθελε. Η παρούσα Βουλή, ως προτείνουσα, καθορίζει απλώς τα αναθεωρητέα άρθρα. Όμως -όπως προβλέπει το αρ. 110 του συντάγματος και όπως τονίζουν και όλοι οι έγκριτοι συνταγματολόγοι– είναι η επόμενη Βουλή που αποφασίζει για το περιεχόμενο και τη μορφή τους. Γι’ αυτό άλλωστε μεσολαβούν οι εκλογές, προκειμένου οι πολίτες με την ψήφο τους να αποφασίζουν εκτός από την διακυβέρνηση της χώρας  και για το καταστατικό της χάρτη» προσθέτουν κομματικά στελέχη.

Loading