Θέμα δεδηλωμένης για το Σκοπιανό θέτει η ΝΔ

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Θέμα απώλειας της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να επισημάνει στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα και θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος  ότι μετά την άρνηση του Πάνου Καμμένου να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για «βόρεια Μακεδονία», ο πρωθυπουργός δεν έχει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου (151 βουλευτές) και άρα δεν νομιμοποιείται να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Παυλόπουλου έχει οριστεί για τις 09.30 το πρωί και αμέσως μετά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα έχει σειρά επαφών με τους συνεργάτες του προκειμένου να χαράξει την τακτική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Όπως επισήμανε και ο ίδιος στη δήλωσή του η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία και έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων που έχουν διαδηλώσει μαζικά υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. «Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» ξεκαθάρισε, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Στα «κάγκελα» οι βουλευτές της ΝΔ

Πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη αναστάτωση επικρατεί και στους κόλπους των βορειοελλαδιτών βουλευτών του κόμματος. «Συμφωνία που εκχωρεί  “μακεδονική ταυτότητα” και “μακεδονική γλώσσα” δεν είναι αποδεκτή. Οι Έλληνες δεν έχουμε το δικαίωμα να αναγνωρίσουμε τους Σκοπιανούς ως “Μακεδόνες”. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική. Και η παρακαταθήκη αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη» έγραψε στο Facebookο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υποστήριξε πως η αναγνώριση “μακεδονικής” γλώσσας και ταυτότητας είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού για τη γειτονική χώρα. «Αλίμονο εάν υπάρξει ο όρος Μακεδονία. Θα είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί», κατέληξε.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο «γαλάζιος» βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου. «Από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι μόνο ένας αποτυχημένος πρωθυπουργός, αλλά εκείνος που χωρίς ίχνος ντροπής και εθνικής αξιοπρέπειας ξεπούλησε το όνομα της Μακεδονίας μας, της γης των πατεράδων μας, με μια μειοδοτική συμφωνία που προσβάλλει σύσσωμο τον Ελληνισμό. Οι Βορειοελλαδίτες είμαστε προδομένοι και εξοργισμένοι! Ο Αλέξης Τσίπρας να είναι σίγουρος ότι οι Μακεδόνες δεν ξεχνάμε…
Από σήμερα η ιστορία τον έχει καταδικάσει στη συνείδηση κάθε Έλληνα!
Αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να περάσει…» σχολίασε στους λογαριασμούς που διαθέτει στα social media.

«Εκλογές ή δημοψήφισμα» ζητά ο Τζιτζικώστας

Για «εθνική ήττα» έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος πρότεινε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τη συμφωνία Τσίπρα είτε με εκλογές, είτε με δημοψήφισμα. «Υποχωρώντας στο όνομα και αναγνωρίζοντας στα Σκόπια μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται το εθνικό συμφέρον», ανάφερε σε δήλωσή του.

 

 

Loading