Θέμα «Τσαμουριάς» από Κοτζιά φοβάται η ΝΔ

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Στον Νίκο Κοτζιά στρέφει το βλέμμα της η ΝΔ καθώς ανησυχεί ότι στη διαπραγμάτευση για το «Αλβανικό» η κυβέρνηση θα θέσει μόνη της θέμα «Τσαμουριάς», ανοίγοντας ακόμα μια πληγή στο μέτωπο των εθνικών μας ζητημάτων.

Αυτός είναι και ο λόγος που η αξιωματική αντιπολίτευση προκαλεί το υπουργείο Εξωτερικών να φέρει τώρα στη Βουλή τη συμφωνία και να μην επαναλάβει τη μυστική διαπραγμάτευση που ακολούθησε στο Σκοπιανό, δεδομένου ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με την Αλβανία έχουν εισέλθει σε «μη αναστρέψιμη φάση».

Ενδεικτική του έντονου προβληματισμού που επικρατεί στην Πειραιώς είναι η αναφορά πηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες σημειώνουν πως «κάθε φορά που ο Νίκος Κοτζιάς διαπραγματεύεται με τις γειτονικές χώρες η Ελλάδα σβήνει τις “κόκκινες γραμμές” και μικραίνει στη διεθνή γεωστρατηγική σκακιέρα».

Προσθέτουν δε πως σε καμία περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να δεχθεί οριστικοποίηση και αυτής της συμφωνίας χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί η Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Τα ερωτήματα που θέτει στον Νίκο Κοτζιά ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, αφορούν το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες Αθηνών-Τιράνων, το εύρος της θεματολογίας, το εάν η Αλβανία εγείρει αξιώσεις περί Τσάμηδων και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών συγκριτικά με την αρχική συμφωνία.

«Υπό το φως των ανωτέρω, και του προηγουμένου με την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα, αιτούμαι την άμεση κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία του κειμένου της προς υπογραφή Συμφωνίας με την Αλβανία ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της και να τη συζητήσει η Βουλή των Ελλήνων πριν τη δεσμευτική υπογραφή της» τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Γελούν στη ΝΔ με τους ισχυρισμούς Καμμένου

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου ότι κύκλοι της ΝΔ υποκινούν τις επιθέσεις εις βάρος στελεχών των ΑΝΕΛ, οι ίδιες πηγές γελούν και απαξιούν να απαντήσουν «στον άνθρωπο που ξεπούλησε το όνομα της Μακεδονίας με αντάλλαγμα την παραμονή στην εξουσία». Το μόνο που κάνουν είναι να παραπέμπουν στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος όπου τονίζεται ξεκάθαρα πως: «Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία, όποια πλειοψηφία κι αν επιλέξουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος. Μαζί την υπέγραψαν και φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τα τετελεσμένα που ήδη δημιουργεί σε βάρος της Ελλάδας.

Κατά τα λοιπά, είναι αναγκαίο για τον τόπο αυτή η κυβερνητική φαρσοκωμωδία που παρακολουθούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό» διευκρινίζει η ΝΔ.

 

Loading