Τα αλλάζει όλα στις θέσεις ευθύνης ο Μητσοτάκης

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα στις κρίσιμες θέσεις ευθύνης της κρατικής μηχανής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επομένη των εκλογών, επιλέγοντας να τις στελεχώσει με τους κατάλληλους και όχι τους «κολλητούς».

Η σχετική αναφορά που έκανε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, με αποκλειστικό θέμα τις φονικές πυρκαγιές, μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς θέλησε να καταστήσει σαφές ότι στη δική του κυβέρνηση θα επιλεχθούν οι ικανοί και άξιοι και όχι οι «ημέτεροι».

Θέτοντας ως παράδειγμα τη θέση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως σημαντικές προτεραιότητες της δική τους διακυβέρνησης:

  1. Την ανάλυση της επικινδυνότητας περιοχών και την καθιέρωση ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού διαχείρισης κινδύνων για περιοχές, οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες.
  2. Να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και ενημέρωση σε ασκήσεις πολιτικής προστασίας.
  3. Την υιοθέτηση μιας νέας λογικής δασοπυρόσβεσης η οποία θα γεφυρώνει το υπαρκτό χάσμα μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και της πυροσβεστικής.

Όσον αφορά στο τρέχον θέμα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί εδώ και πολλά χρόνια στην ανάγκη να γίνουν κατεδαφίσεις. Ειδικά εκείνων τα οποία δεν επιτρέπεται νομικά υπό οποιαδήποτε περίπτωση να τακτοποιηθούν. Ως τέτοια λογίζονται όσα βρίσκονται εντός αναδασωτέων εκτάσεων, εντός του αιγιαλού, αλλά και μέσα σε ρέματα.

Υποκριτική η στάση των υπουργών

Όπως εξηγούν από την Πειραιώς, η άποψη που εκφράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σταθερή και κυρίως «κρυστάλλινη». Σε πλήρη αντίθεση, δηλαδή, με τους σημερινούς κυβερνώντες, οι οποίοι ενώ σήμερα κουνούν με περίσσιο θράσος το δάκτυλο στους πολίτες, ήταν εκείνοι που μετά το 2014 προχώρησαν στις πιο «γενναιόδωρες» ρυθμίσεις για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Για παράδειγμα ο Χρήστος Σπίρτζης… Μπορεί σήμερα, ως υπουργός, να παριστάνει τον τιμητή της νομιμότητας, ωστόσο πριν ράψει υπουργικό κοστούμι έδινε συμβουλές -μέσω τηλεόρασης- στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για το πώς θα τα τακτοποιήσουν.

«Έχουμε εργαλεία να αντιμετωπίσουμε άμεσα την αυθαίρετη δόμηση»

«Και βέβαια, όπως έχει πει από το 2008 ο κ. Μητσοτάκης, κατά προτεραιότητα κατεδάφιση αυθαιρέτων σε περιοχές που κτίστηκαν πρόσφατα σε εκτάσεις που έχουν κριθεί αναδασωτέες. Είναι αδιανόητο να γίνεται αυτό το πράγμα, ειδικά τα τελευταία χρόνια.  Και είναι επίσης αδιανόητο, με την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, να μην γνωρίζουμε ακριβώς τι καινούριο κτίζεται στην Ελλάδα. Έχουμε άλλα εργαλεία πια στη διάθεσή μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά την αυθαίρετη δόμηση» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

 

Loading