INTIME

Θεσμοί – Κοτζιάς θολώνουν το αφήγημα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Με ικανοποίηση είδαν στο Μαξίμου την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Κι αυτό γιατί, κατά τη γνώμη τους, έκανε πιο ευδιάκριτες τις ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν την κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγορούν και τον αρχηγό της προσωπικώς για νεοφιλελεύθερες εμμονές.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η εμμονή του προέδρου της ΝΔ να είναι αναθεωρητέα στην επόμενη Βουλή όλα τα άρθρα που θα προτείνουν τα κόμματα σε αυτή τινάζει στον αέρα τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αφού ζητά η πλειοψηφία να αποδεχθεί συλλήβδην τις προτάσεις της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, οδηγώντας για άλλη μια φορά τις προκλητικές προβλέψεις του Συντάγματος για τις ευθύνες των υπουργών στις ελληνικές καλένδες.

Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια για να αναθεωρηθεί το διαβόητο άρθρο 86 του Συντάγματος με τις σύντομες αποσβεστικές προθεσμίες και το θεσμικό πινγκ πονγκ ανάμεσα σε Βουλή και Δικαιοσύνη για τις ποινικές ευθύνες μελών του υπουργικού συμβουλίου, οι οποίες είθισται να θεωρούνται παραγεγραμμένες όταν εντοπίζονται”, σημειώνουν δηκτικώς οι ίδιες πηγές.

Ούτε οι ίδιοι τα βλέπουν όλα ρόδινα

Στο μεταξύ, ακόμα και στο Μαξίμου δεν τα βλέπουν όλα ρόδινα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Κι αυτό γιατί μόνο βέβαιο δεν είναι πλέον ότι οι Θεσμοί θα αποδεχθούν την ελληνική πρόταση για μη περικοπή των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου από τη στιγμή που ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων με αφορμή τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει εντός του Νοεμβρίου.

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει τελειώσει με το “αγκάθι” που λέγεται Νίκος Κοτζιάς, αφού η μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν του επιτρέπει να θεωρεί λήξαν επεισόδιο την κόντρα του πρώην υπουργού Εξωτερικών με τον Πάνο Καμμένο.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά θολώνει και το κυβερνητικό ηθικό πλεονέκτημα με το οποίο ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

Loading