Θ. Παπαθεοδώρου: Η διεμβόλιση της Κεντροαριστεράς απέτυχε

Συνέντευξη στην Δήμητρα Αθανασοπούλου

propoli

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρώην υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση Σαμαρά, μιλά στο Politik για τη διεμβόλιση της κεντροαριστεράς και τη «γελοιοποίηση του εγχειρήματος».

Επίσης σχολιάζει την απόφαση της Φώφης Γεννηματά για τη μη επιστροφή του ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ. «Ας συνεχίσει έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, καλό μας κάνει» λέει αναφερόμενος στις γέφυρες και στους γεφυροποιούς.

Ο Έλληνας βουλευτής εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απάντησε θετικά στην πρόταση της  Προέδρου του ΚΙΝΑΛ να «μετακομίσει» στο νότιο τομέα της Β’ εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας εξαιτίας της καθόδου του Γ. Παπανδρέου στην Αχαΐα.  Στη συνέχεια μας ταξιδεύει στα φοιτητικά χρόνια του στο Πουατιέ στη Γαλλία όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις ποινικές και εγκληματολογικές επιστήμες, αποτιμά την κληρονομιά αυτής της περιόδου και της συνύπαρξης του με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας.

Πως κρίνετε τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά τόσο  από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ; Τι λέτε για τις γέφυρες και τους γεφυροποιούς;

«Να δούμε γιατί κάνουν απόπειρες διεμβόλισης του χώρου της κεντροαριστεράς;  Ο κ. Τσίπρας και οι απελπισμένοι συνοδοιπόροι του προχωρούν με ξεφτισμένες πρακτικές πολιτικής “αρπαχτής”, που δείχνουν πανικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε φθηνές  πρωτοβουλίες “μετεγγραφής” προσφερόμενων-περιφερόμενων  στελεχών.  Οι “γέφυρες” και οι ολίγοι “γεφυροποιοί” φαίνεται να περνούν από την “τράπεζα πολιτικών συναλλαγών” που έχει ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ  λίγο πριν την ήττα, προσφέροντας πολιτικά ανταλλάγματα βραχύχρονης διάρκειας για υπουργικές θέσεις και άλλες καρέκλες… Ελπίζουν ότι έτσι θα μειώσουν κάπως την πολιτική ζημιά στις επερχόμενες εκλογές. Άδικος κόπος. Αυτό που προσπαθούν  δεν έχει κανένα αποτύπωμα στο εκλογικό σώμα. Aντίθετα, μια τέτοιου είδους προσβολή συσπειρώνει περισσότερο τα στελέχη μας και τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Η χοντροκομμένη επιχείρηση διεμβόλισης της κεντροαριστεράς έχει ήδη αποτύχει. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας στις διάφορες συνάξεις της “γέφυρας” προσέρχεται με κάποια λίγα στελέχη από τα αζήτητα της κεντροαριστεράς- συχνά μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού-, γνωστά στελέχη της Kαραμανλικής δεξιάς και κάποιους ξεχασμένους παράγοντες ακροδεξιάς και λαϊκιστικής απόχρωσης. Το εγχείρημα έχει γελοιοποιηθεί. Ας συνεχίσει έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, καλό μας κάνει. Η δε ΝΔ προσαρτά στελέχη και ανεξάρτητους βουλευτές από τον πρώην χώρο του Ποταμιού που από καιρό αναζητούσαν ένα “καταφύγιο” για τις εκλογές. Τι από όλα αυτά νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουν οι πολίτες; Τα καταλαβαίνουν όλα και θα δώσουν την απάντησή τους στις εκλογές. Εκεί,  ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης, πιστεύω ότι θα εμπιστευτεί ξανά το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής και θα ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά του».

«Για όλους αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός»

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σας ζήτησε να ενισχύσετε το ψηφοδέλτιο του Κινήματος στο νότιο τομέα της Β’ εκλογικής περιφέρειας της Αθήνα. Θεωρείτε άδικη αυτή τη μετακόμιση σας εξαιτίας της καθόδου του Γ. Παπανδρέου στην Αχαΐα;

«Εκπροσώπησα την Αχαΐα στην τοπική και κεντρική πολιτική σκηνή από το 2015 με πάθος, πολλή δουλειά και- όπως λένε- με αποτελεσματικότητα. Δεν έλειψα από καμία μάχη στη Βουλή, αλλά και για την ανάδειξη των προβλημάτων του νομού μου και των λύσεων που ήταν αναγκαίες. Προώθησα δίκαια αιτήματα των κοινωνικών, επαγγελματικών και συλλογικών φορέων και αγωνίστηκα μαζί τους για να έχει η Αχαΐα ισχυρή φωνή και εκπροσώπηση. Συνδέθηκα προσωπικά και πολιτικά με ένα μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μου και αυτό έφερε την αύξηση της συμμετοχής σε όλες τις διαδικασίες στην Αχαΐα, αλλά και την αύξηση των ποσοστών του κόμματος. Δούλεψα πάντα με γνώμονα την ενότητα και την ανανέωση. Πίστευα -και συνεχίζω να το κάνω με μεγαλύτερη πεποίθηση- ότι στην πολιτική δεν χρειάζονται ούτε “πρίγκιπες” ούτε “κηπουροί”, αλλά πολιτικοί που υπηρετούν με αρχές και αξίες το λαό και την παράταξη, γιατί στο τέλος για όλους αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός. Η Πρόεδρος, κυρία Φώφη Γεννηματά, αποφάσισε για την επερχόμενη εκλογική μάχη μία νέα διάταξη δυνάμεων, προτείνοντάς μου να θέσω υποψηφιότητα στο νότιο τομέα της β’ εκλογικής Περιφέρειας της Αθήνας. Ανταποκρίθηκα θετικά σε αυτή την πρόταση με πνεύμα ενότητας και αγωνιστικότητας, γιατί λειτουργώ πάντα συλλογικά στο κόμμα μου και πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες για το Κίνημα Αλλαγής και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Θα αγωνισθώ για την σημαντική αύξηση του ποσοστού μας σε μία κρίσιμη συγκυρία.  Από τη νέα αυτή εκλογική μου Περιφέρεια θα διεκδικήσω την επανεκλογή μου με τις πολιτικές βάσεις που έφτιαξα στην Αχαΐα, αλλά και τη συνεχή δουλειά και παρουσία μου όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή και στην κοινωνία. Για το αποτέλεσμα θα αποφασίσει ο λαός και εγώ τον εμπιστεύομαι!»

-Σε τι αποδίδετε το γεγονός πως η κεντροαριστερά έχει χάσει το χώρο της και πως μπορεί να τον ξανακερδίσει;

«Δεν έχει χάσει το χώρο της. Αυτό φαίνεται στους κοινωνικούς χώρους, στους συλλογικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ο χώρος της κεντροαριστεράς υπάρχει, είναι ισχυρός και πάντα συνδεδεμένος με την πορεία της χώρας. Ιστορικά, σε κρίσιμες στιγμές διάσπασης του, η χώρα πέρασε περιπέτειες, πολλές φορές με εθνικές συνέπειες. Σε περιόδους ευρείας συσπείρωσής του και πολιτικής ηγεμονίας του, η χώρα γνώρισε ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό. Αντίθετα, ο διχασμός των χρόνων της κρίσης έφερε πληγές στη χώρα και πολιτικά παράδοξα. Το 2015, η χώρα κινδύνευσε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης σε ασύνταχτη χρεοκοπία, κάτι που θα πληρώνει για χρόνια.  Σήμερα πρέπει να επουλώσουμε τις πληγές. Η συγκυρία  που περνάει σήμερα ο χώρος είναι συνυφασμένη με την ανάγκη διατύπωσης εκ μέρους μας μιας προοδευτικής πρότασης εξόδου από την κρίση, μετά την περιπέτεια της τελευταίας δεκαετίας, για την ανάταξη της κοινωνικής συνοχής και του κράτους δικαίου, την υπεράσπιση των θεσμών και τον επαναπροδιορισμό των πολιτικών μας στην ευημερία των πολλών. Οι πολίτες της δημοκρατικής παράταξης, η μεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία της κεντροαριστεράς, πίστεψε τα τελευταία χρόνια σε ψεύτικες υποσχέσεις, εξαπατήθηκε από εμπόρους ελπίδας χωρίς αντίκρισμα και σήμερα αναμένει να ακούσει αλήθειες για τον τρόπο που η χώρα και η κοινωνία μπορούν να ξανασταθούν όρθιες. Χωρίς ψέματα και “παράλληλα σύμπαντα” πολιτικής. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής αυτές τις αλήθειες θα του πούμε, μαζί με το πρόγραμμά μας για την Ελλάδα του κοινού μας μέλλοντος, για να μην υπάρχουν πια χαμένες γενιές και θυσίες χωρίς ελπίδα. Μία προοδευτική πολιτική ανασυγκρότησης, ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και τους καθεστωτικούς ημέτερους».

«Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ»

 -Πως εκτιμάτε την θέση της κυρίας Γεννηματά για  τη μη επιστροφή του ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ;

«Αυτό που έχουν κατ’ επανάληψη υποστηρίξει τόσο η Πρόεδρος Φ. Γεννηματά, όσο και οι Βουλευτές και τα στελέχη μας είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής συγκροτήθηκε με κύριο και βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ, καθώς και από άλλες δυνάμεις και κινήσεις της κεντροαριστεράς με στόχο να εκφράσει αυθεντικά και κυρίαρχα τον προοδευτικό χώρο. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής συνδέονται ταυτοτικά, μέσα από την ιστορική παράδοση και διαδρομή της δημοκρατικής παράταξης, την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και της Αλλαγής που έφερε αυτό το Κίνημα στην πολιτική ζωή της μεταπολίτευσης, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και δημοκρατικές κατακτήσεις που άλλαξαν τη ζωή των πολιτών αυτής της χώρας. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα “επιστροφής”, γιατί το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ζωντανά μέσα στο Κίνημα Αλλαγής. Άλλωστε, τι άλλο υπήρξε διαχρονικά  και εξακολουθεί να είναι το ΠΑΣΟΚ, πάρα ένα Κίνημα Αλλαγής, ο γνήσιος εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης».

-Ποια είναι η κληρονομιά από  τα φοιτητικά χρόνια στο Πουατιέ;

«Έντονες συγκινήσεις, αναζήτηση νέων εμπειριών, μεγάλοι  δάσκαλοι που με εμπιστεύτηκαν και καθοδήγησαν τα βήματα μου, σκληρή δουλειά, μερικές φορές άγνοια κινδύνου, ορισμένες επιλογές που καθόρισαν την καριέρα μου και τη ζωή μου και σίγουρα δυνατές φιλίες με τους ανθρώπους με τους οποίους συνδέθηκα και πολλοί από αυτούς είναι και σήμερα  κομμάτι της ζωή μου. Οφείλω πολλά σε αυτά τα χρόνια και δεν νομίζω ότι υπήρξε κάτι από όσα έζησα που να μην ανήκει στην ενεργή μνήμη που μου δίνει πάντα δύναμη».

-Μοιραστήκατε τη ζωή σας με αυτούς τους ανθρώπους.  Πως λειτουργεί τελικά η διαφορετική κουλτούρα στις σχέσεις;

«Είναι ένας αφάνταστος πλούτος να μπορείς να δέχεσαι επιρροές και να περνάς τη δική σου κουλτούρα μέσα από τα μάτια των άλλων. Σε ανθρώπινο και κοινωνικό επίπεδο, το να μαθαίνεις από τη ζωή και την κουλτούρα του άλλου, ανοίγει ορίζοντες, εμπεδώνει αξίες, σε κάνει να νοιώθεις περισσότερο ελεύθερος και δυνατός. Ο δικός μου κοσμοπολιτισμός είναι η κατανόηση των αξιών των άλλων, ακόμα και αν διαφωνώ μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο που διαμορφώνει αυτά τα μείγματα στη ζωή που έχουμε ανάγκη για να βιώνουμε με αλληλεγγύη την διαφορετικότητα των πολιτισμών και των ανθρώπων».

Loading