Καλαφάτης: Άνοιγμα σε άλλους πολιτικούς χώρους δεν γίνεται

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» είναι το σχόλιο του αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών υποθέσεων της ΝΔ, βουλευτή Σταύρου Καλαφάτη για τον ανασχηματισμό.

propoli

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει πως δεν υπάρχει κανένα άνοιγμα σε πολιτικούς χώρους από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός απεργάζεται μέτωπα συγκρούσεων και σηκώνει φλάμπουρα φανατισμού, πόλωσης και διχασμού.

Αναφορικά με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πολίτες δεν πρόκειται να πιστέψουν τίποτα από όσα πει στην ομιλία του. Κατηγορεί μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα πως επιχειρεί να εκβιάσει εκείνους που φτωχοποίησε με την πολιτική του αλλά και να δυσκολέψει το έργο της επόμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Καλαφάτης, τονίζει πως η ΝΔ έχει ένα καλά μετρημένο σχέδιο για την αποκατάσταση της χώρας με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

«Με την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όλοι θα διαπιστώσουν πως υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών για την πόλη και την Ελλάδα που αξίζουμε, που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε», σημειώνει.

Τέλος, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών υποθέσεων της ΝΔ χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών «έγκλημα» και τονίζει ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την κύρωση της συμφωνίας αυτής ούτε ως αντιπολίτευση ούτε ως κυβέρνηση».

Η συνέντευξη του αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών υποθέσεων της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, στο Δημήτρη Κοτταρίδη:

Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τον ανασχηματισμό. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως πρόκειται ουσιαστικά για μια επανεκκίνηση με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η έξοδος από το πρόγραμμα.

Λόγια τα΄ αέρα. Πρώτα απ΄ όλα, διότι ενώ τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης, συνεχίζονται τα Μνημόνια. Διότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και έχει ήδη ψηφίσει επιπλέον μέτρα λιτότητας -περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου- 5,1 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Και βέβαια διότι δεν πέτυχαν τίποτε από όσα υπόσχονταν. Ποιος ανασχηματισμός, λοιπόν, ποια επανεκκίνηση και ποια νέα δεδομένα. Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.

Πάντως έχουμε ένα άνοιγμα και προς το Κέντρο αλλά και προς τη Δεξιά με την υπουργοποίηση της κ. Ξενογιαννακοπούλου αλλά και με την κ. Παπακώστα η οποία ήταν ένα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ μέχρι πρόσφατα.

Άνοιγμα σε άλλους πολιτικούς χώρους δεν γίνεται όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, την ίδια ακριβώς στιγμή, απεργάζεται μέτωπα συγκρούσεων και σηκώνει φλάμπουρα φανατισμού, πόλωσης και διχασμού.

 Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει την επόμενη εβδομάδα στην πόλη σας, τη Θεσσαλονίκη, για τη ΔΕΘ. Εκεί θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα και πληροφορίες τον φέρουν να προχωρά και σε κάποια ανακούφιση, κυρίως εκείνων των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Μέχρι τώρα, διατηρώντας απλήρωτες οφειλές του Δημοσίου, συρρικνώνοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επιβάλλοντας άγρια φορολογία και περικόπτοντας συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, όπως το ΕΚΑΣ, το επίδομα θέρμανσης, τα πολυτεκνικά επιδόματα, δημιουργούσε και μοίραζε στο τέλος του χρόνου το λεγόμενο υπερπλεόνασμα. Αλλάζοντας τώρα τακτική, σχεδιάζει να το μοιράσει πριν αρχίσει ο νέος χρόνος. Έτσι, ώστε, αφενός να εκβιάσει εκείνους που φτωχοποίησε η πολιτική του και αφετέρου να δυσκολέψει το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Όμως, κύριε Κοτταρίδη, το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη. Όλοι θυμούμαστε πως με το δήθεν «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» υποσχέθηκε παροχές 12 δισ. και επέβαλε φόρους και περικοπές 14,5 δισ. Δεν δίστασε να υπόσχεται τα πάντα την ώρα που ερχόταν στην εξουσία, θα διστάσει τώρα που φεύγει; Γιατί, λοιπόν, να τον πιστέψουν οι Έλληνες; Επειδή είπε πως είχε αυταπάτες; Επειδή κάθε φορά που τους θυμίζουμε τις υποσχέσεις που αθέτησαν, μας λένε «περσυνά ξινά σταφύλια»;

Στη ΝΔ κατηγορείτε τον Αλέξη Τσίπρα για παροχολογία αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για φοροελαφρύνσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή -και όχι προεκλογικά- έχει προτείνει συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο μείωσης των φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ανασάνει η κοινωνία και να πάρουν μπρος οι μηχανές μιας δυναμικής ανάπτυξης. Να έχουμε φορολογικά έσοδα από αυξημένα εισοδήματα και όχι από αυξημένους φόρους. Να έχουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και κυρίως νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτήν την πολιτική, που αφορά κάθε πολίτη, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε.

Από τη στιγμή που θεωρείτε πως η χώρα βρίσκεται ακόμα υπό επιτήρηση και μέσα σε ένα τέταρτο -όπως λέτε- μνημόνιο, αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση αυτά που λέει πως θα τα εφαρμόσει; Δεν θα πέσετε πάλι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους;

Πρώτο μέλημά μας θα είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, να επιδιώξουμε μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και να αποκτήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το σχέδιό μας είναι καλά μετρημένο και οι δεσμεύσεις μας ισχύουν στο ακέραιο.

Οι διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών τρέχουν στα Σκόπια. Εσείς ως ΝΔ έχετε δηλώσει πως δεν θα τη στηρίξετε όταν έρθει στη Βουλή. Από την άλλη όμως είναι σαφές πως ήδη με όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί και ένα ανάλογο κλίμα και σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο. Πόσο εύκολο θα είναι για τη ΝΔ να μπλοκάρει μια τέτοια συμφωνία;

Είναι φυσικό να δηλώνουν ικανοποίηση οι σύμμαχοι γιατί τα Σκόπια έχουν πάρει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η πρόσκληση ωστόσο αυτή βασίζεται σε μια συμφωνία, που ακρωτηριάζει τα δίκαιά μας. Και είναι κατάντημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να επικαλείται ως δική του δικαίωση την ικανοποίηση τρίτων. Πολύ περισσότερο όταν ήδη αποδεικνύεται πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν αντιμετωπίζει, αλλά εκτρέφει τον εθνικισμό των γειτόνων μας. Ο Ζάεφ διακηρύσσει πως προχωρά στην ευρωπαϊκή «Μακεδονία», ο Ντιμιτρόφ τονίζει στο Ευρωκοινοβούλιο ότι αναγνωρίζονται σαν «Μακεδόνες» που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σωπαίνουν σαν ντελιβεράδες ξένων επιδιώξεων. Εμείς -το είπε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την κύρωση της συμφωνίας αυτής ούτε ως αντιπολίτευση ούτε ως κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως, έχει προαναγγείλει, εδώ και καιρό, αποστασία αντιπολιτευόμενων βουλευτών έτοιμων να στηρίξουν το κυβερνητικό έγκλημα. Εάν συμβεί και αυτό, τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ, με όχημα μια απαράδεκτη συμφωνία, και η Ελλάδα θα χάσει οριστικά το τελευταίο διαπραγματευτικό όπλο της. Γι΄ αυτό ακριβώς οι Έλληνες και πρώτοι από όλους οι Μακεδόνες ζητούμε εκλογές αύριο το πρωί. Πριν ολοκληρωθεί το έγκλημα των Πρεσπών και πριν βρει την πατρίδα μας άλλο κακό.

Η Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο με τη ΔΕΘ. Υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα που παραμένουν στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή προσδίδουν στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερη στρατηγική και οικονομική σημασία. Είναι ώρα να αδράξουμε την ευκαιρία για στρατηγικές συνεργασίες, έτσι ώστε η πόλη να εξελιχθεί σε διεθνές οικονομικό, εμπορικό, αλλά και εκπαιδευτικό κέντρο. Να γίνει το πρώτο βαγόνι στο τρένο της ανάπτυξης και να αποκτήσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση της ζωής όλων των κατοίκων της. Με την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όλοι θα διαπιστώσουν πως υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών για την πόλη και την Ελλάδα που αξίζουμε, που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε.

Loading