Καλαφάτης: «Να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στη βία»

Στην απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε ο Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, τονίζοντας ότι φορείς και πολίτες πρέπει να ενώσουν την φωνή τους ενάντια στη βία από όπου κι αν προέρχεται.  

propoli

«Ήταν θλιβερό το θέαμα που παρακολουθήσαμε προχθές και χαίρομαι που ο δήμαρχος είναι απολύτως υγιής. Καταδίκασα από την πρώτη στιγμή και καταδικάζουμε απερίφραστα, κατηγορηματικά και χωρίς αστερίσκους την επίθεση εναντίον του. Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, όποιον και αν στοχεύει, όποιο πρόσχημα και αν επικαλείται. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία, παραδεκτή και απαράδεκτη βία» τόνισε αρχικά ο Στ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό ακριβώς αποδοκιμάζουμε και το γεγονός ότι στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι η επίθεση δεν προέρχονταν από αγανακτισμένος που πράγματι μπορεί να υπάρχουν. Καταδικάζουμε την υποκρισία όλων αυτών που σιωπούσαν και ανέχονταν παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν. Όπως στην περίπτωση του Κωστή Χατζηδάκη, του Γιώργου Κουμουτσάκου και προπάντων τη στυγνή δολοφονία των τριών υπαλλήλων της Μαρφίν».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η ανοχή στη βία δεν είναι δικαίωμα κανενός. Ούτε η σιωπή. Και είναι ώρα να διερωτηθούμε ποιοι σιωπούσαν και εξακολουθούν να σιωπούν στις επιθέσεις εναντίον πολιτιών από αναρχικούς και Ρουβίκωνες και άλλες συλλογικότητες. Καταδικάζουμε και το γεγονός ότι η επίθεση αυτή λειτούργησε σαν προβοκάτσια. Αντί να συζητάμε για τους 353.000 αδερφούς μας που σφαγιάστηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες συζητάμε για την επίθεση 4-5 τραμπούκων στον δήμαρχο. Καταδικάζουμε τη ρητορική του μίσους όπως εκφράστηκε δυστυχώς με τη φράση του πρωθυπουργού «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσπάθεια διχασμού της πόλης τονίζοντας πως «καταδικάζουμε και την απόπειρα διχασμού της πόλης. Διαφωνούμε με τις πράξεις του δημάρχου, διαφωνούμε με το λόγο του, διαφωνούμε με τις προκλήσεις που εξαπολύει σε βάρος των Μακεδόνων και των Ποντίων. Στη δημοκρατίας όμως τις διαφωνίες μας τις συζητούμε, τις θέτουμε στην κρίση του πολίτη. Δεν τις μετατρέπουμε σε σύγκρουση. Ούτε επιτρέπουμε τη χρήση βίας».

«Καμιά απολύτως δικαιολογία»

Μιλώντας συγκεκριμένα για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι «είμαι σίγουρος πως όλοι δεχόμαστε πως γι’ αυτό το γεγονός δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία. Κανένα άλλοθι που να βασίζεται σε ρητορική και συμπεριφορές που θα μπορούν να εκληφθούν ως προκλητικές.

Έχω δυστυχώς προσωπική εμπειρία. Ήμουν ο ίδιος θύμα σε ένα πάρα πολύ σοβαρό περιστατικό. Όταν κάποιοι άθλιοι που με προκήρυξη τους ανέλαβαν και την ευθύνη έκαψαν ολοσχερώς το γραφείο μου. Προφανώς δεν τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο υπηρετούσα ως υπουργός Χωροταξία και Περιβάλλοντος. Δεν διανοήθηκα να εκμεταλλευτώ πολιτικά και επικοινωνιακά το θέμα. Και βέβαια δεν σταμάτησα να καταδικάζω τη βία πράγμα που έσπευσα να κάνω αμέσως. Ίσως και να ήμουν από τους πρώτους στην περίπτωση του κ. Μπουτάρη, ως επικεφαλής των «Εντάξει».

Και κατέληξε λέγοντας: «Σας καλώ τέλος να συμφωνήσουμε σε ένα γενικό πολιτικό συμπέρασμα: ότι δυστυχώς η βία είναι παρούσα σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνίας και τη πολιτικής. Σε επιθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα, σε τραμπουκισμούς, σε μπάχαλα, σε “ακτιβιστικές” παρεμβάσεις. Η ρητορική του μίσους έχει μπει σε κεντρική ατζέντα, η επένδυση στο μίσος και στο διχασμό αποτελεί δυστυχώς  κυβερνητική επιλογή.

Το πολιτικό τσιτάτο «ή εμείς ή κανείς» θα μας στοιχειώνει για πολύ καιρό αν δεν δράσουμε και αν δεν σταθούμε όλοι μαζί απέναντι σε τέτοιους λογικές.

Το ζήτημα της ασφάλειας έχω πει πολλές φορές από αυτό εδώ το βήμα πρέπει να είναι κορυφαία μας πολιτική προτεραιότητα.  Ας ενώσουμε τη φωνή μας και κυρίως ας αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μηδενική ανοχή στη βία από όπου και αν προέρχεται.  Γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή βία.  Γιατί η βία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο».

 

Loading