Κανείς δεν είναι σίγουρος στον ανασχηματισμό!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει υποκύψει ακόμα στην ονοματολογία, ωστόσο ο ανασχηματισμός που ετοιμάζει, αναμένεται να είναι σαρωτικός.

Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που δεν θεωρείται καθόλου απίθανο να μετακινηθούν ή και να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνος σίγουρος αυτήν τη στιγμή θεωρείται ο Νίκος Κοτζιάς κι αυτό γιατί αναμένονται εξελίξεις γύρω από το Μακεδονικό, ενδεχομένως και το Κυπριακό, τους προσεχείς μήνες.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί ο τελευταίος του ανασχηματισμός- τουλάχιστον για την τρέχουσα θητεία του- να δώσει την εντύπωση πως πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Γι’ αυτό και δεν θα επιλεγεί ως μέθοδος το ντόμινο μετακινήσεων όπου ένας νυν υπουργός θα παίρνει την θέση κάποιου άλλου κι εκείνος με τη σειρά του κάποιου άλλου.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν θα αξιοποιηθούν νεαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα οποία ο κ. Τσίπρας έχει λάβει καλές συστάσεις.

Ο ίδιος, άλλωστε, εμφανίζεται ευχαριστημένος με συνομηλίκους τους οι οποίοι έχουν ήδη δοκιμαστεί σε υπουργικούς θώκους, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, και τον υφυπουργό Εργασίας, Νάσο Ηλιόπουλο, να ξεχωρίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές δεν θα αφορούν μόνο τα πρόσωπα, αλλά και τις δομές, δίχως όμως να έχει τούτη την ώρα συγκεκριμενοποιηθεί κάτι περισσότερο.

Υποτίμησε την ασφάλεια

Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της προεκλογικής του καμπάνιας από το βήμα της ΔΕΘ στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου κι αυτό θα κληθούν να υπηρετήσουν οι νέοι και οι παλιοί υπουργοί.

Έμφαση θα δοθεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων κυρίως στο κοινωνικό πεδίο, οι οποίες θα ωφελήσουν κατά βάση τη μεσαία τάξη.

Κομβική, εξάλλου, αποτελεί η επιλογή του κ. Τσίπρα για την θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αφού ο πρωθυπουργός, ύστερα κι από την τραγωδία στο Μάτι, έχει αντιληφθεί πλήρως τη σπουδαιότητα για τους πολίτες του παράγοντα “ασφάλεια” τον οποίο, όπως κι ο ίδιος έχει παραδεχθεί σε συνεργάτες του, είχε υποτιμήσει.

Loading