INTIME

Καρότο και μαστίγιο για την Εκκλησία από εδώ και πέρα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Την τακτική του μαστίγιου και του καρότου απέναντι στις εκκλησιαστικές δυνάμεις που αντιμάχονται τη συμφωνία, αλλά και στη διαστακτικότητα του αρχιεπίσκοπου, επιλέγει η κυβέρνηση.

Από τη μία, όσον αφορά το “καρότο”, το Μαξίμου αναιρεί τον εαυτό του κι όσα έλεγε την Παρασκευή περί άμεσης νομοθέτησης, την οποία τώρα παραπέμπει σε χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάνει μέχρι τις εκλογές και πάντως όχι νωρίτερα από ένα τρίμηνο από σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, πάνω όμως στην πρόταση συμφωνίας στην οποία κατάληξαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ιερώνυμο.

Το “μαστίγιο” βρίσκεται στην υπενθύμιση ότι η πολιτεία μπορεί να νομοθετεί δίχως την έγκριση της Εκκλησίας τόσο για το πώς θα πληρώνονται οι κληρικοί όσο και για το κατά πόσο θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή όχι.

Κάποιοι, μάλιστα, βρίσκουν στη σχετική διατύπωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ακόμα και υπαινιγμό για απολύσεις, κάτι ωστόσο που επισήμως διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας όμως με νόημα πως χωρίς το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε η πολιτεία δεν αναγνωρίζει καμία ιστορική της υποχρέωση απέναντι στην Εκκλησία.

Το “δεν βιαζόμαστε και δεν πιεζόμαστε” θα αποτελεί το κυβερνητικό μότο το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα σε σχέση με την Εκκλησία, ωστόσο μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί στα μέτρα ανακούφισης που θα αρχίσουν να ψηφίζονται στη Βουλή από αυτήν την εβδομάδα, αρχής γενομένης με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

Σε πολιτικό επίπεδο, η αναμενόμενη θετική έκθεση της Κομισιόν και για τη μη περικοπή των συντάξεων, η οποία θα γίνει γνωστή αύριο Τετάρτη, θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να εξαπολύσει επικοινωνιακή αντεπίθεση και να τη χρησιμοποιήσει ως βασικό επιχείρημα στο να πείσει την κοινή γνώμη πως δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες τέταρτου μνημόνιου, όπως επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Προϋπολογισμός επέκτασης

Όπως κι αν έχει, ο προϋπολογισμός του 2019 θα είναι για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη δεκαετία προϋπολογισμός και “λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης” και θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα αυτά, μάλιστα, δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, όπως είχε προϋπολογιστεί αρχικώς, αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.

Loading