INTIME

Καταργεί τα capital controls σε δύο δόσεις!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο μέχρι ο Αλέξης Τσίπρας να εκφωνήσει την ομιλία του στη ΔΕΘ, αλλά το κοινωνικό πακέτο που έχει ετοιμάσει μαζί με το οικονομικό επιτελείο είναι σχεδόν έτοιμο.

Σε αυτό περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε τρεις δόσεις- η πρώτη το 2019 και οι επόμενες το 2020 και το 2021-, η μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο για τα φυσικά (από το 22% στο 20%) όσο και για τα νομικά πρόσωπα (από το 29% στο 26%), η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, αλλά και η σταδιακή κατάργηση των capital controls.

Όσον αφορά, πάντως, τον ΕΝΦΙΑ ακόμα και κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι η μείωσή του, που θα αφορά κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες, θα είναι στην ουσία δώρο άδωρο αφού επίκεινται αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Τόσο, πάντως, στο Μαξίμου όσο κυρίως στο ΥΠΟΙΚ προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες για να μην θεωρηθούν από τις αγορές οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες ως προεκλογικές παροχολογίες.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου αναμένεται να δεχθεί επιθέσεις, κυρίως από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Δεν θα ήθελε, συνεπώς, να τους δώσει πατήματα με όσα θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο αυτό.

Στην κυβέρνηση θέλουν όλα τα μέτρα να είναι κοστολογημένα έως το τελευταίο σεντ προκειμένου να αποφύγουν και τη δυσπιστία της κοινής γνώμης και να μην γίνουν συγκρίσεις με το περίφημο “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” του 2014 από το οποίο ελάχιστα πράγματα υλοποιήθηκαν.

Ζητούν και πάγωμα αφορολόγητου

Υπάρχουν, πάντως, και οι πιο δυναμικές φωνές, οι οποίες δεν ζητούν μόνο πάγωμα της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αλλά και της μείωσης του αφορολόγητου από την Πρωτοχρονιά του 2020!

Αυτές οι φωνές, πάντως, είναι μειοψηφικές, αφού στην κυβέρνηση δεν βρίσκουν το νόημα να έρθουν σε σύγκρουση με τους δανειστές για ένα μέτρο το οποίο αν εφαρμοστεί αυτό θα γίνει μετά από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές…

Loading