Κατρούγκαλος: «Από Δευτέρα υποχρεωτική η χρήση του όρου Βόρεια Μακεδονία»

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν από εδώ και πέρα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

propoli

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι τη Δευτέρα θα σταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, ότι κυρώθηκε τόσο η συμφωνία όσο και το πρωτόκολλο.

«Τη Δευτέρα θα αποσταλεί η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει για την κύρωση της Συμφωνίας και στη συνέχεια η Βόρεια Μακεδονία θα ενημερώσει τον ΟΗΕ, αλλά και όλα τα κράτη – μέλη που την αναγνώρισαν με τη συνταγματική της ονομασία, ούτως ώστε στο εξής, η αναγνώριση να γίνεται με τη νέα της ονομασία. Και φυσικά, από τη Δευτέρα ξεκινούν οι υποχρεώσεις της πΓΔΜ, να αλλάξει στο εσωτερικό της τις ονομασίες των δρόμων, των κτιρίων, των εγγράφων που έχουν το παλιό όνομα, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Σ’ ότι αφορά το γεγονός αν είναι υποχρεωτικό από την ερχόμενη εβδομάδα να χρησιμοποιεί την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, πρόσθεσε: «Βέβαια. Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία. Και ανάλογα θα γίνει και ένας συστηματικός προγραμματισμός από την πλευρά τους για την πλήρη αντικατάσταση του παλιού με το νέο όνομα στα ήδη υφιστάμενα έγγραφα και εκεί όπου χρειάζονται επιπλέον ειδικές υλικές ενέργειες, π.χ. στην ονοματοδοσία των δρόμων».

Στο μεταξύ, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. «Η εβδομάδα που πέρασε είχε το χαμηλότερο αριθμό παραβιάσεων εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, τις δύο ημέρες που ακολούθησαν την επίσκεψη, είχαμε μηδενικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας. Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί, με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόθεση της άλλης πλευράς για κάτι τέτοιο στην προσεχή συνάντηση των υπουργών Άμυνας» κατέληξε.

Loading