Κατρούγκαλος για κυπριακή ΑΟΖ:«Όσο είναι απομονωμένη η Τουρκία δεν μπορεί να γκριζάρει»

«Η σκοπιμότητα των Τούρκων δεν είναι αυτή τη στιγμή να πάνε εκεί για να βγάλουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Η προσπάθεια τους είναι να προσπαθήσουν από πλευράς διεθνούς δικαίου να γκριζάρουν την περιοχή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο ΘΕΜΑ 104,6 αναφερόμενος στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ.

propoli

«Όσο λοιπόν δεν μπορεί να δημιουργήσει χρησικτησία στο οικόπεδό σου κάποιος που ανοίγει την πόρτα και φωνάζει “είναι δικό μου”, όταν όλοι οι γείτονες γύρω γύρω του φωνάζουν “τι δικό σου ρε φίλε είναι ”, άλλο τόσο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, όταν έχει γενική καθολική διεθνή αποδοκιμασία για τις ενέργειες αυτές, να μπορεί να επικαλεστεί ως νομικό προηγούμενο αυτή την παράνομη ενέργεια η Τουρκία. Όσο είναι απομονωμένη η Τουρκία, δεν μπορεί να παράξει νομικά αποτελέσματα. Δεν μπορεί να γκριζάρει. Το διεθνές δίκαιο λέει αυτή τη στιγμή αυτά που υποστηρίζει η Ελλάδα και η Κύπρος, αυτό είναι αναμφισβήτητο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

“Τα ρουσφέτια πρέπει να καταγγέλλονται”

Ερωτηθείς για τις ρουσφετολογικές τροπολογίες και για το αν θεωρείται δομικό θέμα η κλίση στις στέγες των σπιτιών στην Κεφαλλονιά, που κατατέθηκε πρόσφατα, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως:  «Εγώ έχω την άποψη που έχετε κι εσείς ότι τα ρουσφέτια πρέπει να καταγγέλλονται και θεωρώ όμως ότι αυτές οι συγκεκριμένες τροπολογίες που θα κατατεθούν δεν είναι ρουσφετολογικές γιατί δεν αφορούν παροχές σε συγκεκριμένα τμήματα του εκλογικού σώματος με αντάλλαγμα την ψήφο, αλλά θέλουν να αντιμετωπίσουν δομικά θέματα, όσες από αυτές κατατεθούν θα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά»

Σχολιάζοντας την παραίτηση του αντιστράτηγου Νίκου Ζαχαριάδη ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως:« εγώ δύο παρατηρήσεις έχω για αυτό, πρώτα απ όλα η διαχείριση των πολιτικών υποθέσεων  δεν ανήκει στους στρατιωτικούς, ο αντιστράτηγος διαφώνησε με το ότι πρέπει να γίνεται συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και είπε ότι στην προεκλογική περίοδο δεν πρέπει να γίνεται τέτοια συζήτηση. Σας λέω λοιπόν ότι τέτοια κρίση δεν ανήκει σε στρατιωτικό, αυτά δεν είναι δουλειές των στρατηγών να τα αποφασίζουν παρά μόνο στις δικτατορίες. Το τι θα γίνεται σε επίπεδο πολιτικής είναι  απόφαση πολιτικών ηγεσιών. Δέχτηκε οδηγίες και θεώρησε ότι την οδηγία αυτή δεν πρέπει να την εκτελέσει επειδή είναι προεκλογική περίοδος ,αυτό ξαναλέω, δεν είναι κρίση στρατιωτικού ηγέτη».

 

Loading