«Δεν μπορεί να αναστραφεί η μείωση συντάξεων»

Τέλος στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να ξανασκέφτεται το ζήτημα των νέων περικοπών στις συντάξεις έβαλε ο Γ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1.

propoli

«Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να μην αναστρέψουμε καμία θεσμική μεταρρύθμιση», ξεκαθάρισε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και το νόμο που φέρει το όνομά του και προβλέπει νέες περικοπές στις συντάξεις.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, το 2016 ψηφίστηκε ο νόμος με την υποχρέωση για ένα χρόνο να μείνει απείραχτη η προσωπική διαφορά, αλλά οι οι περικοπές στις συντάξεις δεν ήταν τμήμα του ασφαλιστικού νόμου.

Όπως είπε, η πίεση από το ΔΝΤ για νέες μειώσεις στις συντάξεις είχε «εκβιαστική βάση» καθώς βασίζονται στον ελλειμματικό ΕΦΚΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός τόνισε πως ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός ενώ όσον αφορά τα πλεονάσματα οι στόχοι όχι μόνο έχουν επιτευχθεί αλλά και ξεπεραστεί.

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια έχουμε πολύ μεγαλύτερο εύρος κινήσεων από ό,τι στο παρελθόν» και εκτίμησε ότι, δεδομένων των παραπάνω, «όταν παρουσιάσουμε στους εταίρους μας, δεν θα υπάρχει καμία αντίρρηση να πράξουμε το αυτονόητο».

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «χυδαίο και όχι καλοπροαίρετο το επιχείρημα» σχετικά με τα όσα ακούγονται για ανταλλαγή χάρης με τους δανειστές για τις μειώσεις στις συντάξεις.

«Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτήν που λέει το σύνταγμα», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι, «η δική μας κυβέρνηση δεν αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει, γιατί έχει έργο να παράγει».

«Ο Καμμένος ήταν υποστηρικτικός προς την κυβέρνηση»

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου σχετικά με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, όταν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε ότι, «ο Πάνος Καμμένος ήταν υποστηρικτικός προς την κυβέρνηση», συμπληρώνοντας ότι υπήρξε συνεργασία ακόμα και σε ζητήματα που δεν υπήρχε σύμπλευση απόψεων.

Τέλος ο κ . Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «δεν νομίζω ότι υπονομεύεται η σταθερότητα της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Άμυνας «θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει και είναι σύμφωνος με την κυβερνητική πολιτική, εκτός από αυτό το πολύ σημαντικό θέμα».

«Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος για κάτι που ξέρουμε ότι είναι σωστό για τη χώρα»

«Για αυτό κάναμε τη συμφωνία, για να μην είναι απλώς “Μακεδονία” το όνομα της χώρας αυτής», είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος και αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι πολίτες της πΓΔΜ αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».

«Νομικά μπορεί να προσδιοριστεί η ιθαγένεια ή και η εθνότητα, όχι όμως το πώς αυτοπροσδιορίζεται κάποιος» τόνισε.

«Οι διαδικαστικές προβλέψεις είναι έτσι συμφωνημένες, ώστε να μας προστατέψουν από το πολιτικό κόστος. Έχουμε προβλέψει ότι θα τελειώσουν πρώτα όλες τους τις υποχρεώσεις, δηλαδή και το δημοψήφισμα και τις αλλαγές στο σύνταγμα και μετά θα έρθει στη Βουλή μας», απάντησε ερωτηθείς στο τι θα γίνει αν αποτύχει να περάσει τη συμφωνία από τη χώρα του ο Ζόραν Ζάεφ, ενώ ξεκαθάρισε ότι, σε κάθε περίπτωση.

«Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος για κάτι που ξέρουμε ότι είναι σωστό για τη χώρα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται και να διαδηλώνει», απάντησε ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα έναντι της συμφωνίας με τα Σκόπια, ξεκαθαρίζοντας ότι, «ξεχωρίζω ότι υπάρχουν ομάδες που διαμαρτύρονται με τραμπουκισμό από αυτούς που στα αλήθεια διαδηλώνουν»

Loading