«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»

Με τη φράση «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» απάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο Fm, όταν ρωτήθηκε στο απογευματινό μαγκαζίνο για την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

propoli

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι Αθήνα και Μόσχα θέλουν «αυτό το γεγονός να μείνει στο παρελθόν» προκειμένου «να συνεχίσουμε να έχουμε εκείνες τις πατροπαράδοτα καλές σχέσεις που είχε η χώρα μας με τη Ρωσία».

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες σεβασμού. «Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε όταν θεωρούμε πως παραβιάζεται η κυριαρχία της χώρας μας γιατί θεωρούμε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και πολύ περισσότερο από τους φίλους μας περιμένουμε να τηρούν τους κανόνες σεβασμού που κι εμείς τηρούμε» σημείωσε.

Αυτό, επισήμανε, «το αναφέρουν άλλωστε και οι σχετικές ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, που λένε αυτό που λέμε κι εμείς, ότι τα τελευταία τρία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής κι ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων».

«Διαπραγματευτήκαμε με βάση την εθνική γραμμή»

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης πως δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στην περίπτωση αυτή, όπως με τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σχολίασε: «Αυτή την ιστορία περί μυστικής διπλωματίας την έχουμε ακούσει κατά κόρον για το Μακεδονικό, που είναι προφανές ότι διαπραγματευτήκαμε με βάση την εθνική γραμμή, την οποία σε μια φάση πολιτικού εκκρεμούς η Νέα Δημοκρατία άλλοτε την αρνείται και άλλο την παραδέχεται -τώρα είμαστε στη φάση της πολιτικής άρνησης. Ειδικά στα θέματα αυτά, που αφορούν διμερείς σχέσεις μεταξύ των κρατών, πρέπει να τηρείται αυτός ο αναγκαίος συνδυασμός στο να στέλνεται το μήνυμα αλλά και να διαφυλάσσονται οι σχέσεις. Και νομίζω πως κάναμε ακριβώς ό,τι έπρεπε και σ’ αυτό το επεισόδιο όπως και γενικότερα στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Περιμένουμε νέο ρεκόρ Ρώσων τουριστών»

Εκτίμησε δε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί το ρεύμα των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, αφού «δεν είναι παραδοσιακά μόνο καλές οι σχέσεις μεταξύ των κρατών, αλλά και οι δύο λαοί έχουν σχέσεις φιλικές, σχέσεις ουσιαστικά άμεσης και αυτόματης συμπάθειας λόγω πολλών κοινών χαρακτηριστικών, πολιτικών, οικονομικών, θρησκευτικών, που τους συνδέουν». Όπως, μάλιστα, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «περιμένουμε αυτή τη χρονιά να έχουμε νέα αύξηση, νέο ρεκόρ Ρώσων τουριστών στη χώρα μας».

 

 

Loading