INTIME

Κοτζιάς:Η διπλωματία του “όλα ή τίποτα” είναι ανορθόλογη και χωρίς προοπτική

Με την ομιλία του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά ολοκληρώθηκε το διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα “Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα” που διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

propoli

Ο κ. Κοτζιάς έλαβε τιμητική βράβευση από τον κοσμήτορα του Τμήματος “για την πολυσχιδή δράση και το ήθος του που συνιστά πηγή έμπνευσης”.

“Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ειλικρινής, τολμηρή και άφοβη, χωρίς τυχοδιωκτισμούς και υποχωρητικότητες, έξυπνη και πατριωτική.

Πατριωτικά έξυπνη και δημιουργική” τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική, “οφείλει να είναι ενεργητική, πολυδιάστατη και ρεαλιστική συνδυασμένη με τη διεκδίκηση εφαρμογής του διεθνές δικαίου, να αποβλέπει στη λύση και υπέρβαση των προβλημάτων σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα και να διασφαλίζει ένα καλύτερο περιβάλλον για την ελληνική κοινωνία” ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Κοτζιάς.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της δικής του τετραετίας είπε ότι “το μπόι μας το μετράμε σε σχέση με τα προβλήματα. Και αυτά απαιτούν να ψηλώνουμε κάθε μέρα. Δεν μας ενδιαφέρει το εγώ, αλλά οι ιδέες μας, η πατρίδα. Ήταν δύσκολα πριν τέσσερα και χρόνια.

Σήμερα κάποιοι θεωρούν ως αυτονόητη την αναβαθμισμένη θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Ως κάτι που ήταν πάντα εδώ. Δεν είναι, όμως, έτσι. Βρήκα μια χώρα βαθιά στο βούρκο. Ανυπόληπτη. Κανείς δεν την άκουγε” επισήμανε.

Τόνισε δε “το καθήκον να ακολουθούμε μια πολιτική ασφάλειας. Διότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ποιότητα και δυνατότητες” όπως είπε υπογραμμίζοντας ότι “η διπλωματία του όλα ή τίποτα” “είναι ανορθόλογη και χωρίς προοπτική”.

“Στις Πρέσπες ήταν εθνικό μας συμφέρον να τερματιστεί η διαμάχη για το ονοματολογικό”

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ ως “έναν σύγχρονο πολιτικό με αίσθηση του καθήκοντος”, εξήγησε ότι προώθησαν από κοινού τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ανοίξανε μαζί το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία των Πρεσπών.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι κάναμε αυτά τα χρόνια χρήση όλων των εργαλείων που διαθέτει η εξωτερική πολιτική προκειμένου να πετύχουμε τη συνεννόηση στην περιοχή μας” είπε και ευχαρίστησε τον κ. Ντιμιτρόφ για τη συνεργασία: “Για το ότι βάλαμε τις χώρες μας σε τροχιά φιλίας και συνεργασίας”.

“Στις Πρέσπες” επισήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών “ήταν εθνικό μας συμφέρον να τερματιστεί η διαμάχη για το ονοματολογικό. Να επιστρέψουμε σε έναν διευθυντικό ρόλο στην περιοχή. Να αποτρέψουμε την κατάληψη χώρου από την Τουρκία και την ενίσχυση δικτύων ισλαμικού φανατισμού. Να κόψουμε τον αλυτρωτισμό και να αποδεχτεί η γείτονα να αλλάξει το όνομά της, διεθνώς και στο εσωτερικό της”.

Για την ελληνική διπλωματία ο πρώην ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη “όσο ποτέ, στρατηγικής σκέψης”. “Ο κόσμος αλλάζει και είναι απρόβλεπτος” είπε εξηγώντας ότι “στα τέσσερα τελευταία χρόνια αναπτύξαμε με τέχνη και επιστήμη τις συνεργασίες μας στην περιοχή. Σήμερα, γνωρίζουμε καλύτερα και έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσουμε το μέλλον”.

Όμως, πρόσθεσε “πρέπει να σκεφτούμε και τι ρόλο θέλουμε να δώσουμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα”. Υπό αυτό το πρίσμα να σκεφτούμε αν “θέλουμε να γίνουμε σημαντικός παίκτης σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, στην ίδια την ΕΕ και κατά προέκταση στη Δύση”, αν θέλουμε “στρατηγικές σχέσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, σημαντική ανάπτυξη σχέσεων πριν από όλα με Λ.Δ. Κίνας και στη συνέχεια με Ινδία και όλη τη Ν.Α Ασία, ιδιαίτερα Ινδονησία και Βιετνάμ. Συγκρατώντας τις ειδικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, την Αυστραλία, Ν. Αφρική και χώρες της Λ. Αμερικής. Με όλους αυτούς πρέπει να αναπτύξουμε παραπέρα τις πολύπλευρές σχέσεις μας”.

Και συμπλήρωσε: “Όμως, το ερώτημα παραμένει: τι το ιδιαίτερο μπορεί να κάνει η χώρα μας ώστε να έχει έναν ξεχωριστό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι” υπογραμμίζοντας ότι “η εξωτερική μας πολιτική έχει αξίες και αρχές. Με αυτές πρέπει να οδεύει στο μέλλον. Αυτές δεν είναι αξίες και αρχές κομματικής σκοπιμότητας ή προσωπικών συμφερόντων. Διαφέρει δε, από τυφλές κορώνες, διεθνισμού ή ακραίου εθνικισμού. Είναι αξίες και αρχές του μέτρου, της ιστορικής συνέχειας και της διασφάλισης του μέλλοντος”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading