Κοτζιάς σε Καμμένο: «Ρίξε την κυβέρνηση»

Μπρα ντε φερ έχει ξεκινήσει μεταξύ του Προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών.

propoli

Χθες ο Νίκος Κοτζιάς πέταξε το μπαλάκι στον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον να θέσει θέμα δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του σε εκπομπή της ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς ανέφερε χαρακτηριστικά «ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση.

Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει έτσι, θα πάει σε εκλογές όποτε το αποφασίσει ο πρωθυπουργός». Προεξόφλησε πάντως ότι των εκλογών θα προηγηθεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Επέμεινε στην άποψη ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια είναι συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό, δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση στη συμφωνία των Πρεσπών, εν αντιθέσει με τα όσα υποστηρίζει ο Π.Καμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε «άκυρο» το δημοψήφισμα στη γείτονα.

«Αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική είμαι εγώ και ο πρωθυπουργός»

Έστειλε σαφές μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο επισημαίνοντας ότι: «είμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα των Σκοπίων. Υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχες διχογνωμίες» είπε ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στη διαμάχη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Αντώνη Σαμαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Εξωτερική Πολιτική κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Παρομοίασε δε τις διαφορετικές αντιλήψεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό με «καβγά μεταξύ παντρεμένου ζευγαριού» για να προσθέσει: «Τώρα, αν ο καβγάς πάρει άλλα χαρακτηριστικά, όπως ορισμένοι προαναγγέλλουν, τότε εδώ είμαστε και θα το δούμε».

«Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση»

Ερωτηθείς για το πότε θα φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Πρέπει να φτάσει το Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί». Και εν συνεχεία «θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή».

Ανέφερε ότι οι προσδοκίες και οι πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων έκαναν λόγο για συμμετοχή στο δημοψήφισμα της τάξης του 40% – 45% .

«Εμείς είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Κάναμε τη διαπραγμάτευση διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή στα Βαλκάνια τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φίλα διακείμενες σε μάς. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση» σημείωσε ακόμη ο κ. Κοτζιάς.

Πάντως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Loading