Δύο νέα προγράμματα συνεργασίας για θέματα διασποράς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

«Νόστος – Η επιστροφή των θησαυρών» και «Νόστος – Τα νιάτα» είναι τα δύο νέα προγράμματα της τριμερούς συνεργασίας για θέματα Διασποράς, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Οι αποφάσεις ελήφθησαν στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, ανάμεσα στον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, τον προεδρικό επίτροπο της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτη Φωτίου και την υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αποδήμων Αιγυπτίων Ναμπίλα Μάκραμ.

propoli

Όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ, το πρόγραμμα «Νόστος – Η επιστροφή των θησαυρών» προτάθηκε από τον ίδιο, ενώ το πρόγραμμα «Νόστος – Τα νιάτα» από την Αιγύπτια υπουργό. Αυτά τα δύο προγράμματα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο, τέλος Οκτωβρίου, μετά την εισήγηση του Κύπριου Επιτρόπου κ. Φωτίου.

Έναν μήνα πριν, τον Σεπτέμβριο, 10 φοιτητές από κάθε χώρα θα πραγματοποιήσουν περιοδεία με τριήμερες στάσεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Κάιρο, έχοντας κατά σειρά στην ατζέντα τους την πραγματοποίηση στρογγυλών τραπεζιών, με θέματα την επιστροφή των θησαυρών, την παιδεία και τον τουρισμό.

Τα διπλωματικά επιτελεία των τριών κυβερνητικών στελεχών θα επεξεργαστούν και δύο παράλληλες δράσεις στη συνάντηση του Λονδίνου, που θα αφορούν την επιχειρηματικότητα και τον ιατρικό κλάδο, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Το Πρόγραμμα “Νόστος – Η επιστροφή των θησαυρών” ήταν επιβεβλημένο να μπει στην ατζέντα μας, γιατί και οι τρεις χώρες έχουμε ματώσει από την αρπαγή του αρχαιολογικού μας πλούτου. Και επιπλέον, έχουμε και την καταστροφή του κυπριακού πλούτου από τις δυνάμεις εισβολής στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Κουίκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από τη Λευκωσία.

«Με τη βοήθεια της ομογένειας των τριών χωρών και με τη σχετική προπαρασκευή που θα κάνουν οι νεολαίοι μας τον Σεπτέμβριο, στη δική τους περιοδεία στις τρεις χώρες μας, με την αναμφισβήτητη πολιτιστική κληρονομιά, νομίζω ότι εκεί στην “καρδιά” του Λονδίνου θα ανεβάσουμε σε πολύ υψηλό σημείο το επίπεδο της επικοινωνίας του αιτήματός μας για την επιστροφή των θησαυρών. Εξάλλου, πρόσφατα σε αυτό το θέμα, και ειδικότερα για τα γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading