Κρίνεται το ελληνικό χρέος στο σημερινό Eurogroup

Ιδιαιτέρως κρίσιμο θεωρείται-και είναι- το σημερινό Eurogroup των Βρυξελλών, όπου και θα φανεί αν το ΔΝΤ επιμείνει σε μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τους δικούς του όμως κανόνες ή θα υπαναχωρήσει σε έναν πολιτικό συμβιβασμό με το Βερολίνο.

propoli

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση στο Βερολίνο, η οποία μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει και να προσφέρει εξασφάλιση της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η πρόταση του Τόμσεν λέει ότι θα υπάρξει ένας αυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης χρέους, στον οποίο όμως θα μπορεί να επεμβαίνει και το Eurogroup. Όπερ σημαίνει ότι η Γερμανία θα μπορεί να παγώνει την τμηματική ελάφρυνση εάν η Ελλάδα δεν φανεί συνεπής στην τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος μνημονιακής παρακολούθησης.

Το μήνυμα Τσακαλώτου για ιδιοκτησία του Υπερταμείου

Mήνυμα ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων του Yπερταμείου έστειλε στη χθεσινή του παρουσία και ομιλία στη Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ουσιαστικά ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόταν εκτός της αντιπολίτευσης, στις χώρες που θα κληθούν να αποφασίσουν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Το Υπερταμείο έχει ένα στρατηγικό σχέδιο που το κάνει ο Υπουργός Οικονομικών, το οποίο πρέπει να το πάρει υπ’ όψιν το ταμείο και πάνω σε αυτό να φέρει τις προτάσεις τους για τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων. Δεν βλέπετε ότι τώρα υπάρχει ένα Υπερταμείο που έχει στόχο την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Αυτό θα βοηθήσει πολλαπλά την ελληνική οικονομία. Θα βάλει αυτές τις επιχειρήσεις να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, να μπορούν να παράγουν νέες υπηρεσίες, να μπουν στο κύκλωμα της νέας τεχνολογίας. Αυτό είναι το σχέδιο, μέσα στο στρατηγικό σχέδιο που έχει για το Υπερταμείο Μπορείτε να μας πείτε την άποψή σας για το στρατηγικό σχέδιο για το ταμείο; Είναι αυτό που θέλουμε; Θα βοηθήσει τον καταναλωτή; Θα βοηθήσει τους εργαζόμενους; Θα βοηθήσει την οικονομία;» ήταν τα όσα δήλωσε στη Βουλή χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών.

 

Loading