Κρίσιμες ώρες για λύση ή «ναυάγιο» στο Σκοπιανό

Σήμερα ή αύριο φαίνεται πως θα κριθεί η κατάληξη των διαπραγματέυσεων στο Σκοπιανό -με το περίφημο και πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα.

propoli
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναμένεται να επικοινωνήσει πρώτα με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και στη συνέχεια με τον έλληνα πρωθυπουργό. Σε περίπτωση συμφωνίας το όνομα της γειτονικής χώρας θα είναι το «Republika Severna Makedonija» (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) με ισχύ erga omnes (έναντι πάντων) και με χρονικό περιθώριο δύο ετών προκειμένου να δρομολογηθούν αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Προφανώς, σε περίπτωση μη συμφωνίας η διαπραγμάτευση οδηγείται σε “ναυάγιο”.

Αισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις

Η αισιοδοξία για συμφωνία πάντως είναι εμφανής στα “στρατόπεδα” και των δύο χωρών. Ενδεικτική είναι η πρόφατη δήλωση Ζάεφ ότι η επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είναι θέμα ημερών και η ανάρτηση του πρώην ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Μιλόσοσκι στο Facebook: «Την Πέμπτη ή την Παρασκευή στην Μεγάλη Πρέσπα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων, θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ονομασία».
Δεν λείπουν, ωστόσο, και οι φωνές σκεπτικιστών που δεν βλέπουν συμφωνία αλλά μιλούν για “ναυάγιο” στις διαπραγματεύσεις καθώς θεωρούν ότι το βάρος στις πλάτες του Ζάεφ τη δεδομένη στιγμή είναι δυσβάσταχτο.

“Πόλεμος” μετά τα συλλαλητήρια

Χθες, με αφορμή τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε πολλές ελληνικές πόλεις, η ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «βαριές εθνικές υποχωρήσεις» τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε μία διεθνή συμφωνία που θα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -από το Μόναχο όπου βρισκόταν για τη σύνοδο του ΕΛΚ- επανέλαβε ότι οι θέσεις του κόμματός του για το ονοματολογικό είναι ξεκάθαρες και κατανοητές και στους κόλπους των ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου πρωθυπουργού κατηγόρησε τη ΝΔ για «πατριδοκαπηλία».

Loading