Κρύβουν τον πανικό τους πίσω από την «αποστασία»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Δύσκολα θα κοπάσει η πολιτική θύελλα που ξέσπασε μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ.

Η συζήτηση που συντηρείται εντέχνως από το Μέγαρο Μαξίμου περί «αποστασίας» έχει ως ξεκάθαρο σκοπό να συσπειρώσει το όποιο ακροατήριο έχει απομείνει να στηρίζει τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, τη στιγμή που στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός είναι πολιτικά αδύναμος να διαχειριστεί την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των 152 βουλευτών και πως σύντομα θα καταστεί «όμηρος» των ΑΝΕΛ.

Με την κυβέρνηση να είναι… ετοιμόρροπη, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνουν με νόημα πως από εδώ και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδιπλωθεί μιας και θα χάσει την ευχέρεια των κινήσεων, δεδομένου ότι θα του είναι δύσκολο να ανοίγει μέτωπα χωρίς να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το πολιτικό κόστος. Πόσο μάλλον όταν αυτό θα καθορίσει και το χρόνο ζωής της κυβέρνησής του.

Ένα τέτοιο ζήτημα θεωρείται αυτό των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, δεδομένου ότι τα προηγούμενα 24ωρα είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία που ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου να θέτει θέμα άμεσου διαχωρισμού του.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στρυμωγμένος στα… σχοινιά και τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου να εξαερώνονται, στη ΝΔ τονίζουν πως «οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη». Σε αυτόν τον πανικό, μάλιστα, αποδίδουν οι ίδιοι κύκλοι την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα «αποστασίας» θέλοντας να… ερεθίσει «αριστερά αντανακλαστικά» και πολώσει το δικό της πολιτικό ακροατήριο χρησιμοποιώντας όρους του 1965…

Εντάσσεται στην Κ.Ο. της ΝΔ ο Γ. Κατσιαντώνης

Την ώρα πάντως που η κυβερνητική πλειοψηφία θυμίζει πουλόβερ που ξηλώνεται, στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Κατσιαντώνη. Αν και αρχικά οι φήμες ήθελαν τον (πρώην) βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων να εντάσσεται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και μέσω αυτής στο ΚΙΝΑΛ, τελικά φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και έχει στρέψει την προσοχή του προς την κατεύθυνση της Πειραιώς.

Εν αναμονή και του Χάρη Θεοχάρη

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον Χάρη Θεοχάρη ο οποίος παραμένει πολιτικά «άστεγος» μετά την αποχώρησή του από το Ποτάμι. Ο πρώην γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων απείχε από την ψηφοφορία της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, θέλοντας με τη στάση του να δείξει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι δεδομένος, ωστόσο πληροφορίες τον θέλουν να αξιολογεί θετικά την ένταξή του στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εξ ου και οι συχνές κολακευτικές αναφορές του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίες δεν περνούν καθόλου απαρατήρητες. Επί του παρόντος τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και στη δική του περίπτωση.

 

Loading