Κ. Βελόπουλος: Από τις επιστολές του Ιησού στη Βουλή

Του Θ. Καλέση
Κυριάκος Βελόπουλος: Από τις επιστολές του Ιησού στη Βουλή! Τείνει να καταγραφεί ιστορικά τα τελευταία χρόνια στο πολιτικό σκηνικό η αλλαγή στους συσχετισμούς των κομμάτων που καταφέρνουν μέσω των εκλογών να εισέρχονται στα έδρανα της Βουλής.

propoli

Κοινώς, μεγαλώσαμε την δεκαετία του ‘80 σε συνθήκες σκληρού δικομματισμού, όπου την μερίδα του λέοντος κατείχαν κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πλέον βρισκόμαστε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την πολυκομματική Βουλή.

Με ποιο κριτήριο όμως επήλθε αυτή η αλλαγή σκηνικού; Πρώτα – πρώτα από την κρίση. Τα μνημόνια, η απαξίωση του μέχρι τότε υπαρκτού δικομματισμού μέσω της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου που επίσης απαξιώθηκε πολιτικά λόγω των επιλογών του, αλλά και η κατάρριψη του παλιού πολιτικού λόγου με έναν πιο κατανοητό που θα φτάνει σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. Από το 2012 άλλαξε το πολιτικό σκηνικό με την είσοδο κομμάτων που πολλές φορές προκάλεσαν έκπληξη, εξαιτίας του λαϊκισμού τους.

Διότι τις περισσότερες φορές, πίσω από την απλοϊκή φιλοσοφία και τον πολιτικό λόγο που σε μερικές περιπτώσεις αντιμετωπίζονταν με χιούμορ από το εκλογικό σώμα, κρυβόταν μια ακραία ρητορική, που αφορούσε σημαντικούς τομείς της ζωής μας και η οποία μετέτρεπε την ψήφο των πολιτών, σε ψήφο διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα, από την είσοδο στη Βουλή του ΛΑΟΣ, που ήταν το κόμμα που άνοιξε το χορό για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα,  των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», που εισήγαγαν για πρώτη φορά στην πολιτική ζωή τους περίφημους «ψεκασμούς» και τις διάφορες θεωρίες συνομωσίας, μέχρι την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που ένα φεγγάρι έστελνε τηλεοπτικά «καρκίνους» για να μην κλείσει το κανάλι 67 και τη Χρυσή Αυγή που στα πρώτα της χρόνια ως μια απλή γκρούπα υμνούσε τα ναζιστικά στελέχη της Γερμανίας και μισούσε τους Εβραίους.

Η κουλτούρα της πολιτικής από το 2009 και έπειτα μετατράπηκε σε μια υπό-κουλτούρα που ήρθε και απαξίωσε ακόμη περισσότερο το ήδη καταβαραθρωμένο πολιτικό σκηνικό. Τα τηλεοπτικά πάνελ γέμισαν από ανθρώπους που μπήκαν στη Βουλή μέσω της ψήφου… διαμαρτυρίας, αλλά ταυτόχρονα πρόλαβαν να γεμίσουν με μπόλικο υλικό τις εκπομπές σατυρικού περιεχομένου, από όλα όσα ειπώθηκαν αυτό το διάστημα. Και μέσα σε όλα αυτά; Υπάρχουν και οι οπαδοί του Σώρρα.

Το βαρέλι έχει και πιο κάτω

Πού οδηγούν όμως όλα αυτά; Κι αφού ο ορυμαγδός της κρίσης αρχίζει σιγά –σιγά να καταλαγιάζει, αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε σύντομα σε περιόδους σωφροσύνης από τους ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου; Τα πρώτα δείγματα που υπάρχουν και μας έρχονται από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα πράγματα δεν κυλούν και πάλι όπως θα έπρεπε.

Συγκεκριμένα, μπορεί ο κόσμος να δείχνει πως γυρνά την πλάτη του σε κόμματα που μπήκαν στη Βουλή (βλ. Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες) έστω και με χαμηλά ποσοστά, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σκηνικό δεν αλλάζει ριζικά. Και αυτό γιατί τη θέση αυτών των κομμάτων έρχονται να πάρουν άλλα εξίσου χιουμοριστικά και επικίνδυνα μαζί. Αλλά με κοινό παρανομαστή. Τη χρησιμοποίηση της τηλεόρασης ως μέσο επικοινωνίας.

Η «Ελληνική Λύση» του Κ. Βελόπουλου

Το τελευταίο διάστημα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα είναι έτοιμο να στείλει στην Εθνική μας Αντιπροσωπεία, εκπροσώπους του κόμματος «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο τελευταίος δεν είναι άγνωστος στα βουλευτικά έδρανα, ούτε φυσικά στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Στις βουλευτικές εκλογές τόσο του 2007 όσο και του 2009 εκλέχθηκε βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα του ΛΑΟΣ, από το οποίο αποχώρησε στις 20 Μαΐου του 2012 διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά του κόμματος σε πρώην βουλευτές.

Δύο ημέρες μετά την αποχώρησή του εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο δεν «κατέβηκε» ποτέ σε εκλογικές διαδικασίες ως μέλος της συντηρητικής παράταξης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει και από εκεί το 2015.

Ένα χρόνο αργότερα, ίδρυσε την «Ελληνική Λύση» η οποία διαφημίστηκε κυρίως μέσα από τις εκπομπές που παρουσιάζει σε διάφορους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Κατά τη διάρκεια των εκπομπών του, όταν δεν εμπορεύεται βότανα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, υποστηρίζει ακραίες πολιτικές, όπως για παράδειγμα τις πρακτικές που ακολουθεί ο Ιταλός πολιτικός Ματέο Σαλβίνι στο μεταναστευτικό.

Κύριο λόγο στις τηλεοπτικές του ομιλίες – που επί της ουσίας αποτελούν διαλείμματα  από τις τηλεπωλήσεις – παίζει ο «πόλεμος» κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτω από την ομπρέλα του οποίου οι υπόλοιπες ακραίες πολιτικές θέσεις περνούν στο ντούκου, θυμίζοντας κάτι από το ρητό του Γκέμπελς: «Πες, πες, πες στο τέλος κάτι θα μείνει».

Από τα γιατροσόφια για την φαλάκρα…

Εάν ο Κυριάκος Βελόπουλος χρησιμοποιούσε τις εκπομπές του μιλώντας ακραιφνώς πολιτικά, τότε ίσως και τα πράγματα να μην είχαν εξελιχθεί καλά γι’ αυτόν. Όμως κάπως πρέπει να συντηρηθεί το πολιτικό του δημιούργημα. Και αφού με τα βιβλία δεν βγαίνουν τα… κουκιά (διότι πόσα να διαβάσεις με περιεχόμενο θεωρίες συνομωσίας), οι περισσότερες εκπομπές αναλώνονται κυρίως στην τηλεπώληση  διαφόρων ματζουνιών που κάνουν καλό στην υγεία και απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό.

Αναφερόμαστε σε ματζούνια που πότε εξαφανίζουν τη φαλάκρα, πότε σου γιατρεύουν την ισχιαλγία και πότε σε βοηθούν στο μνημονικό, σου καθαρίζουν τον εγκέφαλο, σου καθαρίζουν τις πατούσες και πάει λέγοντας…

Παραμένει άγνωστο, γιατί αυτού του είδους το εμπόριο συνεχίζεται ακόμη με αυτόν τον τρόπο καθώς έχει να κάνει με την υγεία των ανθρώπων, αλλά και πως υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς συνταγή γιατρού σπεύδουν να προμηθευτούν αγνώστου προέλευσης ματζούνια για να γλιτώσουν από τον πόνο τους.

…στα αυθεντικά χειρόγραφα του Χριστού

Κι όμως η γκάμα των τηλεπωλήσεων δεν σταματά ούτε στα βιβλία, ούτε στα σπρέι που σε βοηθούν να νικήσεις τον πόνο στη μέση. Στην ιστορία των εκπομπών του Κ. Βελόπουλου έχουν καταγραφεί και άλλου είδους «αντικείμενα» που αγγίζουν ακόμη και τα θρησκευτικά πιστεύω των τηλεθεατών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» δεν δίστασε κάποια στιγμή να εμπορευθεί και χειρόγραφα του Ιησού Χρηστού μέσα από… φωτοτυπίες, τα οποία μάλιστα «βάφτισε» και αυθεντικά. Στο πλαίσιο της εμπορικής προώθησης τόνιζε πως εκτός του ότι είναι ο μοναδικός στον κόσμο που μπορεί να τα διαθέσει, διατείνονταν ότι «γράφει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός επιστολές δικές του. Θα είστε οι μοναδικοί στον κόσμο που θα έχετε επιστολές του Ιησού Χριστού. Του Θεού μας. Ο ίδιος ο Θεός μας, ο Χριστός μας, γράφει επιστολή. Να τη, ρε παιδιά!».

Αργότερα προσπάθησε να διαψεύσει το γεγονός ότι προχώρησε σε πώληση τέτοιου είδους συγγραμμάτων, ωστόσο τα βίντεο που εμφανίστηκαν αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.

Επικρότησε την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη

Όπως προαναφέραμε μπορεί όλα τα παραπάνω να αντιμετωπίζονται από την ελληνική γνώμη ως χιούμορ ή για να μιλήσουμε με εκλογικούς όρους ως…ψήφος διαμαρτυρίας, τονίσαμε όμως ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχει μια ακραία ρητορική και πολιτική.

Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο ότι ως πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» ο  Κυριάκος Βελόπουλος ήταν από τους λίγους που επικρότησαν την επίθεση που δέχθηκε προ μηνών ο Γιάννης Μπουτάρης στην παραλία Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς που είχαν παρεισφρήσει στη συγκέντρωση των Ποντιακών Οργανώσεων.

Μάλιστα, είχε τονίσει τότε ότι «πρέπει να σταματήσει η αστική ευγένεια με αστείους και επικίνδυνους πολιτικούς. Ο κ. Μπουτάρης χθες, είναι ο ηθικός αυτουργός των όσων έγιναν».  Πρόκειται για μια δήλωση που καταδικάστηκε σχεδόν από το σύνολο του ελληνικού Τύπου (ηλεκτρονικού, τηλεοπτικού και έντυπου) αλλά και που θεωρήθηκε ως δήλωση που προάγει δημόσια την υποκίνηση βίας και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Και αυτό το τελευταίο δεν ήταν η πρώτη φορά που το αντιμετώπισε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019

Loading