INTIME

Κ. Μπάρκας: «Ακραίο το προφίλ του κ. Μητσοτάκη»

Την εκτίμηση ότι «ο κύριος Μητσοτάκης έχει σχηματίσει το προφίλ του ακραίου δεξιού» διατύπωσε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Πρέβεζας και υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κώστας Μπάρκας.

propoli

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το άνοιγμα που επιχειρεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά, ο Κ. Μπάρκας τόνισε ότι «αυτή τη συζήτηση την οποία έχουμε ανοίξει, και αν θέλετε έχουμε πάρει την ευθύνη εμείς να ανοίξουμε στη χώρα μας στην Ελλάδα, έχει ανοίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό στην Ευρώπη. Βλέπουμε δηλαδή κόμματα όπως η ευρωομάδα της Αριστεράς, με την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο να βρίσκονται σε συζητήσεις διότι όλοι αναγνωρίζουν τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς και της ακραίας συντηρητικής Δεξιάς στην Ευρώπη».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  τόνισε ότι «δυστυχώς ο κύριος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να δώσει χώρο και ρόλο στο κόμμα του σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν χτίσει καριέρες πάνω στη ακραία ρητορική», συμπληρώνοντας πως «τώρα ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δυστυχώς έχει ηθελημένα σχηματίσει άλλο προφίλ. Αυτό του ακραίου δεξιού, δυστυχώς. Είναι ο κύριος Μητσοτάκης ο οποίος έχει υιοθετήσει την ακραία άποψη του κυρίου Κουρτς για τη 12ωρη εργασία. Είναι ο κύριος Μητσοτάκης ο οποίος έχει υιοθετήσει την ακραία αντίληψη περί ασφαλιστικού Πινοσέτ στην Ευρώπη και στους εργαζόμενους. Είναι ο κύριος Μητσοτάκης ο οποίος έχει υιοθετήσει την ακραία ρητορική του κυρίου Όρμπαν όσον αφορά το μεταναστευτικό».

«Κάποια κεντρώα κόμματα υιοθετούνε ακραία ρητορική»

Ωστόσο, επιστρέφοντας στο ζήτημα της σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ με κεντραριστερά στελέχη, συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ένα κόμμα το οποίο προήλθε μέσα από τον διάλογο αριστερών κομμάτων, κινημάτων της Αριστεράς και του Κέντρου. Άνθρωποι οι οποίοι αν θέλετε μετείχαμε σε διαφορετικούς κομματικούς συνδυασμούς, αλλά αποφασίσαμε για το καλό της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς να συνυπάρξουμε σε ένα κόμμα. Πάντως από εκεί προερχόμαστε, αυτή είναι η “μήτρα” μας. Προφανώς είμαστε άνθρωποι οι οποίοι αντιλαμβανόμαστε το άνοιγμα όχι με βάση θέσεις, προβλέψεις κλπ αλλά με βάση ζητήματα που αφορούν την χώρα μας. Ανοιγόμαστε και συζητάμε με τον κόσμο. Σε αυτή τη διαδικασία δε μπορεί να θεωρεί κανείς ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει. Εγώ λυπάμαι για κόμματα τα οποία θέλουν να θεωρούνται κεντρώα, που δεν μετέχουν σε τέτοιου είδους συζητήσεις αλλά υιοθετούνε την ρητορική των ακραίων δεξιών.  Με την έννοια αυτή εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τέτοιου είδους ανοίγματα, όχι γιατί θέλουμε να επικαλύψουμε κάποιον χώρο, αλλά γιατί είναι στην φύση μας να συζητάμε για την καλύτερη λύση των προβλημάτων που αφορούν την χώρα μας».

«Αναφαίρετο το δικαίωμα στην εργασία»

Από την άλλη πλευρά, και υπό την ιδιότητά του ως υφυπουργού Εργασίας, ερωτηθείς σε σχέση με το περιστατικό με γνωστή αλυσίδα super market η οποία προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις, ο Κ. Μπάρκας ξεκαθάρισε ότι «όλη η ηγεσία του υπουργείου, από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε απέναντι σε αυτές τις πρακτικές και είπαμε ότι προφανώς και δε μπορούνε να συμβαίνουνε. Το δικαίωμα των ανθρώπων στην εργασία είναι αναφαίρετο, δεν μπορεί κανείς να παίζει με αυτά τα ζητήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους εργαζόμενους και αναλόγως πράττουμε».

«Υποχρέωση των εργοδοτών η αύξηση του κατώτατου μισθού»

Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Κ. Μπάρκας τόνισε ότι «είναι υποχρέωση των εργοδοτών η αύξηση του κατώτατου μισθού και αφορά όλους τους εργαζόμενους και δεν χωρούν εκεί αποκλίσεις και διαχωρισμοί. Με την έννοια αυτή εμείς ως υπουργείο Εργασίας, έχουμε δώσει τον χώρο σε όλες τις εταιρίες να πράξουν τα απαραίτητα για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Από εκεί και πέρα θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από το σώμα επιθεώρησης εργασίας και από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου».

«Κάποιοι αλλοίωσαν την αλήθεια στο ονοματολογικό ζήτημα της Μακεδονίας»

Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το επεισόδιο κατά το οποίο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου δέχθηκε φραστική επίθεση στην Θεσσαλονίκη για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κ. Μπάρκας άσκησε δριμεία κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις σημειώνοντας πως «έχει μια ουσία κατά την άποψή μου, να δούμε τι ακριβώς συνέβη όσον αφορά το ονοματολογικό, πως ακριβώς διαχειρίστηκε η χώρα μας το θέμα του ονοματολογικού, που ήμασταν, τι διεκδικούσαμε ως χώρα και που καταλήξαμε. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και άνθρωποι οι οποίοι θέλανε να παίξουν πολιτικά παιχνίδια κάνοντας πολιτική καριέρα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, προσπάθησαν χρησιμοποιώντας ΜΜΕ να αλλοιώσουν την αλήθεια και την πραγματικότητα».

Loading