ΛΑΕ: «Ο Κλεισθένης 1 θα φέρει βαρύτατα πλήγματα»

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργο Πατούλη είχε σήμερα ο γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης και το μέλος του Π.Σ του κόμματος Νίκος Σακούτης, στην οποία ενημερώθηκαν για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», που αφορά τις αλλαγές και τις επιπτώσεις που επιφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως σημειώνεται σε γραπτή ανακοίνωση της ΛΑΕ

propoli

Ο κ. Πατούλης ενημέρωσε για τις θέσεις της ΚΕΔΕ που ελήφθησαν μετά και τα πρόσφατα συνέδρια της, αλλά και τις εξελίξεις και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση.

«Το νομοσχέδιο “Κλεισθένης 1” όχι μόνο δεν επιλύει βασικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αλλά η ψήφισή του θα επιφέρει νέα βαρύτατα πλήγματα στη λειτουργία των Ο.Τ.Α., και κυρίως στη ζωή των πολιτών» δήλωσαν οι κ. Λαφαζάνης και Σακούτης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Επιπλέον όπως σημείωσαν τα στελέχη της ΛΑΕ, το νομοσχέδιο στοχεύει «στον περαιτέρω έλεγχο των Ο.Τ.Α. από την κεντρική κυβέρνηση και την τρόικα πολλαπλασιάζοντας τους ελέγχους σκοπιμότητας, στοχεύοντας στη χειραγώγηση των αιρετών. Διευρύνει τη βαριά εποπτεία που ασκούν όλα τα μνημονιακά όργανα, ώστε να εφαρμόζουν οι Ο.Τ.Α. απαρέγκλιτα τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και τροκανών ως μακρύ χέρι τους.

Κωδικοποιεί, συστηματοποιεί και προβάλλει στο μέλλον όλες τις μνημονιακές ρυθμίσεις που έχει υποστεί η Τ.Α τα 8 χρόνια μνημονίων (ελαστικές σχέσεις εργασίας, παρακράτηση κατά 60% θεσμοθετημένων πόρων της από φόρους που προορίζονται για τους Ο.Τ.Α. κλπ). Υιοθετεί το πνεύμα “Καλλικράτη” και τροποποιεί το συγκεκριμένο νόμο σε χειρότερη κατεύθυνση».

“Νεοφιλέλευθερες ρυθμίσεις”

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΛΑΕ, σημειώνεται επίσης πως το νομοσχέδιο «προχωρά σε βαθύτερες νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις με την υιοθέτηση της επέκτασης της ανταποδοτικότητας (πράσινο), την “επιχειρηματικότητα” με κατάργηση των περιορισμών του “Καλλικράτη” για ανώνυμες εταιρείες παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, “αξιοποίηση” της τοπικής περιουσίας (τύπου ΤΑΙΠΕΔ), ενεργειακή αξιοποίηση (καύση) των απορριμμάτων κλπ. με συμπράξεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο, χαρίζοντας κοινωνικά αγαθά στους ιδιώτες.

Μέσα σ’ αυτά τα άκρως αντιδραστικά πλαίσια λειτουργίας της Τ.Α, η κυβέρνηση διατείνεται ότι φέρνει στην εκλογή των οργάνων την απλή αναλογική ως αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των Ο.Τ.Α».

Οι κ. Λαφαζάνης και Σακούτης δήλωσαν «τασσόμαστε υπέρ της απλής αναλογικής του ενός γύρου με εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αντίστοιχα» και καταλήγοντας τόνισαν πως «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με την εκλογή του δημάρχου και περιφερειαρχών σε δύο γύρους ενισχύει τον δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα λειτουργίας των Ο.Τ.Α., δεν προωθεί τις προγραμματικές συγκλίσεις, αποπολιτικοποιεί τη λειτουργία τους και δεν έχει σχέση με την απλή και άδολη αναλογική».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Loading