Λ. Ρώσσης: “Η Προοδευτική Συμμαχία ήρθε για να μείνει”

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο γεννηθείς το 1977 Λάμπρος Ρώσσης, ο οποίος είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, εργάζεται κι επιχειρεί στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και των κατασκευών από τα 18 του χρόνια.

Έχει διετελέσει στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων κι έχει ολοκληρώσει μεγάλα και σύνθετα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κατάγεται από τα Δερβίζιανα Λάκκας Σουλίου Ιωαννίνων, σπούδασε Ιατρική στο Βουκουρέστι, ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στη Μονάδα Φρουράς και Απόδοσης Τιμών, το 2010 εγκαταστάθηκε στον Άλιμο κι ένα χρόνο αργότερα νυμφεύτηκε την οικονομολόγο Ευθυμία Ψωίνου, με την οποία έχει έναν γιο, τον Σπύρο, και περιμένουν σύντομα την κόρη τους.

Παραλλήλως, ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΑΠ, ενώ μιλά αγγλικά, ιταλικά και ρουμανικά.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Politik τονίζει πως η Προοδευτική Συμμαχία ήρθε για να μείνει, μας μιλά για τους στόχους της Χάρτας ‘19 από την οποία προέρχεται, αλλά και τους προσωπικούς του εφόσον εκλεγεί βουλευτής, ενώ ευελπιστεί σε μία ενιαία Κεντροαριστερά που θα είναι διαμορφωτής εξελίξεων.

“Θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις”

Άργησε η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διακόψει τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ νωρίτερα, θα ήταν καλύτερο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

– Η Προοδευτική Συμμαχία ήρθε για να μείνει και την επόμενη ημέρα κι όλοι εμείς που συμμετέχουμε στο εγχείρημα αυτό θεωρούμε ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι χρήσιμη γιατί την ζήτησε και την είχε ανάγκη η κοινωνία. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά με τις προτάσεις της, τις εμπειρίες των στελεχών της, την ζύμωση, την ανταπόκριση και το δέσιμο με τον απλό κόσμο. To εγχείρημα λοιπόν πρέπει να πετύχει, σίγουρα θα υπάρξουν και διορθωτικές κινήσεις που όπως καταλαβαίνετε δεν γίνονται μέχρι τις εκλογές. Το μεγάλο στοίχημα είναι η νίκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ενάντια στο σκληρό νεοφιλελευθερισμό της Νέας Δημοκρατίας και τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που έχει στην ατζέντα της. Όσον αφορά τους ΑΝΕΛ, θεωρώ ότι είναι ένα υποθετικό σενάριο που κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα.

Πόσο διακριτός μπορεί να είναι ο ρόλος της Χάρτας 19 στην οποία συμμετέχετε σε ένα διερυμένο συνεργατικό σχήμα όπως αυτό της Προοδευτικής Συμμαχίας;

 – Όλοι έχουμε την διαδρομή και την πορεία μας κι αυτή είναι διακριτή και μη αμφισβήτισιμη. Το ίδιο λοιπόν διακριτός είναι και ο ρόλος της Χάρτας 19. Η Χάρτα 19 εκπροσωπεί και στελεχώνεται από ενεργους πολίτες που προσφέρουν και αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια στην κοινωνία ,στο σοσιαλιστικό χώρο και στην ιδεολογία του. Προωθεί με τη δράση της τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του πολίτη, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισονομίας, της ισότητας ευκαιριών και της κοινωνικής αλληλεγγύης, με σκοπό την κοινωνική ευημερία.

Aποστολή μας είναι η ανασυγκρότηση της χώρας, η οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και οικολογική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η ευημερία του συνόλου της κοινωνίας, η ισότιμη συμμετοχή μας στον ευρωπαϊκό χώρο, στηριζόμενοι σε διαχρονικές αξίες, στο δυναμισμό και στα θετικά στοιχεία του ελληνισμού και με όραμα για το μέλλον της χώρας μας.

“Να εξασφαλίσουμε αποτελεσματικούς θεσμούς δημοκρατίας”

Εκτιμάτε πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα αλλάξει τα δεδομένα και για την περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με το ΚΙΝΑΛ;

– Το εκλογικό αποτέλεσμα, η εντολή του κυρίαρχου λαού, είναι αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Ήμουν από τους πρώτους που είχε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και της εθνικής συνεννόησης γιατί αυτό είναι και το καθημερινό μήνυμα της κοινωνίας. Διάθεση για συμφωνία με πολιτική ένωση και όσμωση για μία νέα ενιαία Κεντροαριστερά, που θα γίνει και πάλι πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Τι το ιδιαίτερο μπορείτε να προσφέρετε στο Κοινοβούλιο στην περίπτωση που ο λαός σας εκλέξει σε αυτό;

– Δεν νομιζω να υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν ενεργό πολίτη. Σίγουρα θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, για όσους με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν το βάζω εύκολα κάτω ούτε εγκαταλείπω αμαχητί.

Επιδίωξή μου είναι να εξασφαλίσουμε αποτελεσματικούς θεσμούς δημοκρατίας, ένα κράτος- υπηρέτη της κοινωνίας και της ανάπτυξης, την χρηστή και αποτελεσματική διακυβέρνηση με ανθρώπους που έχουν τη βούληση, το ήθος, τις αξίες και τις ικανότητες. Αξιοποιώντας τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας που γεννήθηκε στα χώρα μας και συνθέτοντας τις υποδειγματικές πρακτικές των δημοκρατικά προηγμένων χωρών να δημιουργήσουμε μια δημοκρατία συμμετοχής, πρότυπο για τους άλλους λαούς, που να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας και ταυτόχρονα τις προκλήσεις του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου περιβάλλοντος.

 

 

 

 

Loading