ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μέρκελ σε πΓΔΜ: «Αλλάξτε όνομα για να μπείτε στην ΕΕ»

Να στηρίξουν την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ κάλεσε σήμερα τους πολίτες της δεύτερης, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της σήμερα στα Σκόπια και τη συνάντηση που είχε με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

propoli

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη γειτονική χώρα, η Αν. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών μέσα από μαζική συμμετοχή στο επικείμενο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ στις 30/9, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Υπήρξε μια διαμάχη ανάμεσα στη χώρα σας και την Ελλάδα και έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Το ζήτημα του ονόματος και το ζήτημα της υποψηφιότητας συνδέονται. Είναι ένα ζήτημα που δεν συνδέεται με την κυβέρνηση, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν. Ο λαός στις 30 Σεπτέμβρη έχει την ευκαιρία, την ίδια με 27 χρόνια πριν. Να ψηφίσει για το εάν θέλει να είναι μέρος της οικογένειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γεγονός που προϋποθέτει την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Μη μείνετε σπίτι αυτή την ημέρα» υπογράμμισε επί του θέματος.

Επίσης η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδα και πΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, όπως και στη συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ πΓΔΜ και Βουλγαρίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες πέρσι τον Αύγουστο, ενώ εξήρε την προσπάθεια τριών πρωθυπουργών και συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα, του Ζόραν Ζάεφ και του Μπόικο Μπορίσοφ να επιλύσουν τα προβλήματα στην περιοχή.

Μέρκελ σε πΓΔΜ: «Αλλάξτε όνομα για να μπείτε στην ΕΕ»
Πηγή φωτ: ΑΠΕ

Από την άλλη πλευρά, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη Μέρκελ στα Σκόπια συμπίπτει με την εθνική επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας και πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα και θα ανταποδώσουν την επίσκεψη αυτή στις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Τέλος να σημειωθεί, ότι η καγκελάριος θα συναντηθεί επίσης με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μιτσκόφσκι, όχι όμως και με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ στέλνοντας το δικό της μήνυμα στην άρνηση του προέδρου της πΓΔΜ να εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν θα συναντήσω τον πρόεδρο, αλλά θα συναντηθώ με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και θα του πω αυτό που κατέστησα σαφές και στον πρωθυπουργό. Ότι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να είναι υπεύθυνοι όταν πρόκειται για το εθνικό συμφέρον» τόνισε συγκεκριμένα επί του θέματος.

Loading