INTIME

Μέτρα ελάφρυνσης αποφάσισε το Υπουργικό

Σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίαση –για πρώτη φορά- στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στη Βουλή.

Τη συνεδρίαση απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα:

propoli
  • Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και, ειδικότερα, το Φορολογικό Νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τη μείωση ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, και το Διυπουργικό Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων.
  • Οι οικονομικές εξελίξεις, με ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
  • Οι εξελίξεις στο θέμα του Brexit, με ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Τι ειπώθηκε για τον ΕΝΦΙΑ στο Υπουργικό

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για το τρέχον έτος η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 22%.

Από τη ρύθμιση φέρονται να ωφελούνται 3,9 εκατ. φορολογούμενοι, οποίοι αναμένεται δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Η τελευταία, εξάλλου, εξαιρούσε από το δικό της σχέδιο 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης, που επίσης θα δουν σημαντικές μειώσεις.

Βελτιώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων

Παράλληλα, στο Υπουργικό αποφασίστηκε η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, με την ελάχιστη δόση να διαμορφώνεται, πλέον, στα 20 ευρώ το μήνα, από τα 30 ευρώ που ήταν αρχικά.

Επίσης, το επιτόκιο μειώνεται από το 5% στο 3%. Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, στο Υπουργικό αποφασίστηκε ότι στο διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνονται διατάξεις που:

Α) Ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών μέσω της

  • Θέσπισης δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη
  • Εξασφάλισης πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.
  • Εξασφάλισης της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α και Β Βαθμου.
  • Προσαρμογής του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής

Β) Ανακτούν την ελευθερία έκφρασης στα πανεπιστήμια μέσω της κατάργησης του σημερινού ασύλου ανομίας.

Γ) Ιδρύουν πραγματικό υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας.

Δ) Επιτρέπουν την απονομή ψηφιακής σύνταξης για μείωση της γραφειοκρατίας η οποία θα μειώσει δραστικά το σημερινό χρόνο αναμονής.

Ε) Ενισχύουν το ταμείο αρχαιολογικών πόρων προκειμένου να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους με άμεσο στόχο τη λειτουργία των αναψυκτήριων που παραμένουν κλειστά ακόμη και σήμερα.

ΣΤ) Προβλέπουν την διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία.

υπουργικό

Loading