Μεγαλοοικονόμου: Αναγκαίος ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
«Η πρόταση για διαχωρισμό του Κράτους και της Εκκλησίας δεν είναι απλώς τολμηρή, αλλά είναι και αναγκαία», υπογραμμίζει, στη συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

propoli

Η βουλευτίνα Β΄ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, μάλιστα, πως η ρητορική της ΝΔ θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διχαστικές τάσεις τον ελληνικό λαό.

Ως προς την οικονομία, σημειώνει πως η διατήρηση των συντάξεων δεν είναι η μοναδική προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ώθηση με ταυτόχρονο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των εργαζομένων και γενικότερα στις ανάγκες των αδυνάτων.

Την ίδια ώρα, η κυρία Μεγαλοοικονόμου παρατηρεί πως εάν όντως έχει δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αυτό οφείλεται στην πλήρη απαξίωση του ΚΙΝΑΛ, ενώ υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, θεωρεί πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε στην αναχαίτιση της ευρωπαϊκής τάσης προς την ακροδεξιά, η οποία, κατά την ίδια τουλάχιστον, είχε εμφανιστεί πολύ πριν από τις εκλογές του 2015. Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι η κυβέρνηση θα απολαμβάνει της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου και με τη στήριξη των ΑΝΕΛ, ανεξαρτήτως τι θα πράξουν τελικώς οι τελευταίοι στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η ΝΔ διχάζει το λαό»

Μήπως θα ήταν τολμηρότερες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, ιδίως για το διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, αν δεν έφταναν στη Βουλή λιγότερο από χρόνο από τις επόμενες εκλογές; Βλέπετε κάποιου είδους συνωμοσία ανάμεσα στη ΝΔ κι εκκλησιαστικούς παράγοντες για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου;

«Το αντίθετο ισχύει! Καταρχάς, ο χρόνος που ανοίγει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητα των προτάσεων. Είμαι απολύτως σίγουρη ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται απόλυτα το ρηξικέλευθο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό, διότι το άνοιγμα του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από άκρως σημαντικές προτάσεις. Ειδικότερα, η πρόταση για διαχωρισμό του Κράτους και της Εκκλησίας δεν είναι απλώς τολμηρή, αλλά είναι και αναγκαία. Να θυμίσω σε όλους, ότι επί περίπου έναν αιώνα, για ιστορικούς λόγους, Κράτος και Εκκλησία συμπορεύονταν πλήρως. Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο για τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους. Και μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει γενικώς και αορίστως να ξεκινήσει μία συζήτηση για το θέμα, αλλά  εντάσσει στα σχέδια για την αναθεώρηση του συντάγματος την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού Κράτους. Είναι, πιθανώς, από τις πιο τολμηρές και ταυτόχρονα απαραίτητες προτάσεις που έχουν κατατεθεί όλα αυτά τα χρόνια στις διαδικασίες αναθεώρησης.

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το ζήτημα είναι το λιγότερο ασόβαρη. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Καταρχάς, την απαράδεκτη επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο, ότι δήθεν έχει προχωρήσει σε κάποιου είδους συναλλαγή με τον Πρωθυπουργό. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύονται μονίμως κατώτεροι των περιστάσεων. Βεβαίως, η έλλειψη επιχειρημάτων οδηγεί συνήθως σε τέτοιες ακραίες κινήσεις. Φυσικά, δεν μπορώ να γνωρίζω, ούτε να σχολιάσω τα περί συνωμοσίας της Νέας Δημοκρατίας με στόχο τη μη εφαρμογή της συμφωνίας. Όμως, αυτό που γνωρίζω είναι, ότι η ρητορική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διχαστικές τάσεις τον ελληνικό λαό. Το ευτυχές είναι ότι οι Έλληνες πολίτες δεν επηρεάζονται καθόλου από τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι φυσικά έχουν αντιληφθεί πλήρως τα κίνητρά του».

Είναι οι συντάξεις η μεγαλύτερη διακύβευση της μεταμνημονιακής εποχής, ώστε να θεωρείται τόσο μεγάλη επιτυχία η διατήρησή τους στα σημερινά επίπεδα; Γιατί δεν γίνεται κουβέντα για το αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε στη μεταμνημονιακή εποχή;

«Όχι, φυσικά και δεν είναι η μοναδική προτεραιότητα της κυβέρνησης η διατήρηση των συντάξεων. Όμως, είναι βασικό ζήτημα για μεγάλη μερίδα των Ελλήνων συνταξιούχων. Ας μην ξεχνάμε ότι από την ένταξή μας στα μνημόνια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προχωρήσει σε περικοπή των συντάξεων 11 φορές και μάλιστα σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Υπό αυτήν την έννοια, ναι, ήταν προτεραιότητά μας το να μην πιεστούν ακόμα περισσότερο αυτοί οι άνθρωποι που είναι μεγάλης ηλικίας και συνήθως έχουν ως μοναδικό τους εισόδημα τη σύνταξή τους.

Βεβαίως, η κυβερνητική πολιτική δεν περιορίζεται σε αυτό! Η αναπτυξιακή τροχιά της χώρας μας παραμένει το βασικό ζητούμενο και είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, ειδικά τώρα που αφήνουμε οριστικά πίσω μας τα μνημόνια. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το νέο νομοσχέδιο που συζητάμε αυτές τις ημέρες στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων και αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους μη μισθωτούς: δηλαδή για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Φυσικά, πρόκειται για ένα βασικό βήμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που θα δώσει πραγματική ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Και μάλιστα, δεν μιλάμε για μία μικρή και προσωρινή βοήθεια, αλλά για μία οριστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός του 2019 θα περιλαμβάνει  τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για το 2019, το στεγαστικό επίδομα, το μέτρο της κατάργησης του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες, τη μείωση κατά 1% για τη φορολογία των επιχειρήσεων και γενικότερα όσα εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τη δημιουργία ενός σταθερού πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος αυτά τα χρόνια, που είναι ο θεμέλιος λίθος για την προσέλκυση επενδύσεων.  Όμως, η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ώθηση στην οικονομία με ταυτόχρονο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των εργαζομένων και γενικότερα στις ανάγκες των αδυνάτων. Αυτή είναι η βασική μας ειδοποιός διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία που απλώς κινείται με γνώμονα τον απόλυτο φιλελευθερισμό».

«Καμία σχέση με ΠΑΣΟΚ»

Έχει εξελιχθεί σε κεντρικό κυβερνητικό στόχο η εξαΰλωση του ΚΙΝΑΛ μέσω και του έντονου φλερτ με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία;

«Προφανώς, η κυβέρνηση δεν ενεργεί με γνώμονα τι κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά χαράσσει τη δική της πορεία με βάση τις δικές της αρχές. Μάλιστα, εάν όντως έχει δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αυτό οφείλεται στην πλήρη απαξίωση του ΠΑΣΟΚ -και σήμερα πλέον ΚΙΝΑΛ.

O ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ΠΑΣΟΚ ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται στο μέλλον, δηλαδή με ένα κόμμα που έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με σκάνδαλα και ασυδοσία, ειδικά μετά τις πολλαπλές καταδίκες πρώην υπουργών του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απωλέσει, ούτε πρόκειται να απωλέσει, την ιδεολογική του ταυτότητα που δεν σχετίζεται με το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ».

-Αν ο λαός έχει αποφασίσει για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 με την ψήφο του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει να απολογείται, χωρίς καν να ερωτάται, για τις επιλογές που έκανε εκείνη την περίοδο; Μήπως η υπογραφή ενός μνημονίου και από μία ριζοσπαστική κυβέρνηση της Αριστεράς ευθύνεται για την απογοήτευση πολλών Ευρωπαίων από την Αριστερά εν γένει κι εξηγεί εν μέρει τη στροφή τους στην ακροδεξιά;

«Τουναντίον! Επειδή πολύ συχνά τίθεται αυτό το ερώτημα, ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις εξηγήσει το αυτονόητο: ότι ο ελληνικός λαός υπερψήφισε πλήρως τη σημερινή κυβερνητική πολιτική στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Προφανώς, δεν πρόκειται για απολογία, αλλά για την επίκληση της απόλυτης νομιμοποίησης: της ψήφου του ελληνικού λαού, δηλαδή της απόλυτης έκφρασης της δημοκρατίας.  Όσο για το ερώτημά σας, δηλαδή για τα αίτια της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, θεωρώ πως αν μη τι άλλο η αριστερή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε στην αναχαίτιση αυτής της ευρωπαϊκής τάσης. Πολύ πριν από τις εκλογές του 2015, η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή είχε κατακλυστεί από ακροδεξιά φαινόμενα. Αντιθέτως, οι δύο κερδισμένες εκλογικές διαδικασίες του 2015 από πλευράς της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πρωτοσέλιδο και εμπέδωσαν στη συνείδηση του κόσμου ότι η Ελλάδα αντιστέκεται έμπρακτα σε κάθε είδους ακροδεξιές ρητορικές. Και μάλιστα, η επιτυχημένη πορεία αυτής της κυβέρνησης, η οποία οδήγησε την Ελλάδα εκτός μνημονίων, έδωσε ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμα υπέρ της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης».

«Πιο πολύπλοκη η αποστολή μας από τη συμφωνία Πρεσπών»

Πόσο αισιόδοξη είστε για τη διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τη σημερινή της μορφή; Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της σύνθεσής της με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών;

«Η κυβέρνηση απολαμβάνει της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και είμαι σίγουρη πως αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου. Προφανώς, δεν μπορώ να προβλέψω τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον, ωστόσο θεωρώ ότι ο κυβερνητικός μας εταίρος, οι ΑΝΕΛ, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσουν έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών, θα συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο της παρούσας κυβέρνησης. Διότι η αποστολή της σημερινής κυβέρνησης είναι πολύ πιο πολύπλοκη και πιο σοβαρή από ένα επιμέρους ζήτημα, αφού κοινός μας στόχος είναι η αλλαγή πορείας για την Ελλάδα. Και αυτή είναι η δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό που θα φέρουμε πέρας μέχρι τέλους».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Loading