INTIME

Με άρωμα εκλογών τα προωθούμενα νομοσχέδια

Νωρίς ξεκίνησε η περί παροχών συζήτηση από το κυβερνητικό επιτελείο καθώς ο δρόμος προς τις εκλογές είναι στρωμένος με αγκάθια.

propoli

Για την αναστροφή του κακού κλίματος ετοιμάζεται μπαράζ υλοποίησης εξαγγελιών με καταθέσεις νομοσχεδίων εντός του Νοεμβρίου.

Ο χρόνος έναρξης της σχετικής συζήτησης μόνο τυχαίος δε θεωρείται καθώς στόχος είναι να προλάβουν να περάσουν τα μέτρα ώστε να εφαρμοσθούν και να προλάβει ο πολίτης να επωφεληθεί από τις παροχές.

Για το λόγο αυτό έχουν ανάψει οι μηχανές για την υλοποίηση των δεσμεύσεων ενώ έχουν ήδη σηκώσει τη σημαία για τον πόλεμο κατά της διαφθοράς ενώ κρίσιμο ρόλο στη συζήτηση αναμένεται να διαδραματίσει και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αναδρομικά και αυξήσεις μισθών

Ψηλά στην ατζέντα των εξαγγελιών βρίσκεται η επιστροφή των αναδρομικών σε στρατιωτικούς – ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή, το ποσό συνολικά ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ ενώ μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του.

Στην τελική ευθεία προς τη Βουλή βρίσκεται το σχέδιο νόμου στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες.

Σε σχέδιο νόμου θα περιληφθεί, ο αναδρομικός καταλογισμός των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου 2017 για 200.000 αυτοαπασχολουμένους στην ελάχιστη βάση υπολογισμού και η αποπληρωμή αναδρομικών σε 36 δόσεις.

Την αντίδραση των εργαζομένων στο Δημόσιο προκάλεσε διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή και προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς μόνο των νέων υπαλλήλων του, καθώς και των εργαζομένων στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ).

Βασικό επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών για την ψήφιση της σχετικής διάταξης, με συνολικό ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 10,5 εκατ. ευρώ (9,8 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό και 800.000 ευρώ για τους προϋπολογισμούς των φορέων), είναι λόγοι ισότητας και δικαιοσύνης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνόδευσε το νομοσχέδιο στη Βουλή, η διάταξη προβλέπεται «κατ’ εφαρμογήν της συνταγματικής αρχής της ισότητας, με δεδομένο ότι πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα με όσους υπηρετούσαν πριν την κρίσιμη ημερομηνία».

Καταβολή του κοινωνικού μερίσματος

Μέτρο που πέρσι ευνόησε πάνω από 2 εκατ. νοικοκυριά είναι το κοινωνικό μέρισμα, που αναμένεται να ισχύσει και φέτος και θα δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Το βασικό σενάριο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τη διατήρηση μέρους των περσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με τον ωφελούμενο αριθμό δικαιούχων να φτάνει τα 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με την κατανομή του τελευταίου κοινωνικού μερίσματος (από 1.1.2019 θα λαμβάνονται μόνιμες φοροελαφρύνσεις και αύξηση των κοινωνικών δαπανών) περιλαμβάνονται και κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι. Στους δικαιούχους αναμένεται να συμπεριληφθούν οι νέοι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο τμήμα του μερίσματος καλείται έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης, αφορά μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ ηλικίας 18 έως 24 ετών και φτάνει τα 400 ευρώ ανά άτομο.

Προσλήψεις και αύξηση του κατώτατου μισθού

Το βαρύ πυροβολικό ρίχνει στη μάχη το Μαξίμου, το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό των προσλήψεων. Θα αφορά προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού σε δήμους και φορείς του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι  με το τέλος των μνημονίων επιστρέφει ο κανόνας του 1 προς 1 δηλαδή για κάθε μια αποχώρηση από το δημόσιο θα γίνεται μία πρόσληψη.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος  προανήγγειλε τη νομοθέτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018 καθώς και την προκήρυξη 5.500 προγραμμάτων απασχόλησης νέων επιστημόνων στο δημόσιο.

Ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση «θα νομοθετήσει και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2019». Αυτό που ξεκαθάρισε, είναι ότι στην εφαρμογή του μέτρου «δεν πρόκειται να υπάρξουν ηλικιακές διακρίσεις κάτι που ίσχυσε στην εφαρμογή του κατώτατου μισθού το 2012».

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε σχέση νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Loading