“Με μυστική ψηφοφορία μπορεί να ψηφίσει και η Ντόρα”!

“Με μυστική ψηφοφορία μπορεί να ψηφίσει και η Ντόρα”!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου γελάνε με το σενάριο εκλογών το Μάρτιο με αφορμή την προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ.

Κι αυτό γιατί εκτιμούν πως διαθέτουν, χάρη στις ψήφους του Ποταμιού, και με τα νέα δεδομένα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών προκειμένου να κυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, σημειώνουν πως είναι πολύ δύσκολο πλέον για τον Σταύρο Θεοδωράκη να προχωρήσει σε νέα κυβίστηση και να καταψηφίσει, το οποίο σημαίνει πως θα υπερψηφίσουν και οι Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλλης, με τον τελευταίο να υπερψηφίζει έτσι κι αλλιώς.

Για τις εναπομείνασες ψήφους στηρίζονται στην υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, καθώς και σε δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Θανάση Παπαχριστόπουλο, δίχως να αποκλείουν θετική έκπληξη από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι, αλλά κι από τον βουλευτή της ΔΗΣΥ και πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Από την άλλη, πάντως, μόνο σίγουρο δεν είναι ότι θα υπερψηφίσει τις Πρέσπες κι ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, μολονότι υπερψήφισε τον προϋπολογισμό.

Στην κυβέρνηση, πάντως, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τον δελεάσουν περισσότερο, αρχής γενομένης από την υπερψήφιση της τροπολογίας του για δωρεάν νομική βοήθεια στους “κόκκινους” δανειολήπτες.

Δεν έχει αποκλειστεί η σχετική πλειοψηφία

Την ίδια ώρα, εξάλλου, δεν έχει αποκλειστεί ακόμα η επιλογή της υπερψήφισης της Συμφωνίας με σχετική πλειοψηφία στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας κι ο Πάνος Καμμένος συμφωνήσουν στην αποχή των βουλευτών των ΑΝΕΛ.

Και στο Μαξίμου, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η πολιτική νομιμοποίηση των Πρεσπών θα έχει τρωθεί και η κυβέρνηση θα καταστεί πιο ευάλωτη, ιδίως αν πράγματι αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από αυτή, στην πίεση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Από το τραπέζι, επίσης, δεν έχει φύγει και η πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για μυστική ψηφοφορία.

Κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, επισημαίνουν πως μετά από τις τελευταίες τροπολογίες κατά τη διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ- για τη διάκριση μακεδονικής ιθαγένειας από εθνότητα κι ομογένειας από μειονότητας- δεν αποκλείεται να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία και κάποιοι βουλευτές της ΝΔ- δείχνουν προς την Ντόρα Μπακογιάννη- και του ΚΙΝΑΛ που “ντρέπονται” να το κάνουν δημοσίως!

Loading