Με νέες φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Έτοιμος να ανακοινώσει νέες φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης ΔΕΘ.

Έχοντας πάρει το “πράσινο φως” από τους λεγόμενους “βασικούς παίκτες” της ΕΕ, τους οποίους επισκέφθηκε το προηγούμενο διάστημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πατάει… γκάζι προκειμένου η Ελλάδα να αποτελέσει πολύ σύντομα την αναπτυξιακή έκπληξη, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος, της Ευρώπης.

Αέρα στα πανιά του έδωσε και η δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στην ακρόασή της στο Ευρωκοινοβούλιο ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της τόνισε πως οι στόχοι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερβολικοί. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως “η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση της ανάκαμψης”.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν από τη Θεσσαλονίκη δυο νέες φοροελαφρύνσεις. Η μια αφορά την άμεση κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η δεύτερη είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που καταβάλλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα διαθέσιμα χρήματα στα χέρια των δυο συγκεκριμένων κατηγοριών. Και οι δυο κινήσεις εντάσσονται στην πολιτική στρατηγική που έχει χαράξει εξ αρχής το Μέγαρο Μαξίμου για τη στήριξη της μεσαίας τάξης.

Βελτιώσεις στις 120 δόσεις

Σημαντικό νέο, σε επίπεδο πάντα οικονομικής ελάφρυνσης, είναι και η χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Πλέον, όπως επισήμανε ο Στέλιος Πέτσας, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, ενώ το επιτόκιο μειώνεται από το 5% στο 3%.

Επιπλέον στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και όλα τα νομικά πρόσωπα που έχουν βασική οφειλή έως 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 1.100.000 πολίτες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, να απαλλαγούν από το βραχνά αυτό. Πλέον τα συγκεκριμένα μέτρα αναστέλλονται για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση.

Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει εντός της εβδομάδας, για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση. Όσον αφορά τους περίπου 200.000 που βρίσκονται ήδη στην προηγούμενη ρύθμιση, η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Loading