INTIME

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2020 Μητσοτάκης και ΝΔ

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Η σιγουριά που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής ότι η κυβέρνησή του δεν θα είναι μια «δεξιά παρένθεση» η οποία θα έχει… ζωή τουλάχιστον μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, αποκάλυψε μέρος της μετεκλογικής ατζέντας που έχουν ετοιμάσει στην Πειραιώς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα στηρίξει εκ νέου μια υποψηφιότητα Παυλόπουλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έδωσε σαφή απάντηση όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει ως προς το πρόσωπο του σημερινού Προέδρου. Ωστόσο η φράση  ότι έχει μια «πολύ καλή θεσμική συνεργασία» μαζί του, έδειξε το δρόμο. Σαφώς και η επόμενη εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι μια δύσκολη εξίσωση, ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον Αλέξη Τσίπρα να «εργαλειοποιήσει» για πολλοστή φορά το Σύνταγμα οδηγώντας τη χώρα σε παρατεταμένη ακυβερνησία.

Ζητούμενο οι…180

«Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Ας αναλογιστούν κάποιο αν θέλουν να πάμε με την χώρα εκτός αγορών σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ότι πριν την προεδρική εκλογή θα αλλάξει και ο εκλογικός νόμος. Αυτό φυσικά συνεπάγεται ότι θα έχει εξασφαλίσει τη στήριξη από 180 βουλευτές.

Αν στην παραπάνω αναφορά προσθέσει κανείς και την είδηση ότι στα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν πρόσωπα από το χώρο του κέντρου, της κεντροαριστεράς «και γιατί όχι της Αριστεράς», είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρίξει στο πολιτικό τραπέζι το χαρτί της διεύρυνσης. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η «γαλάζια» συσπείρωση έχει φτάσει στα όριά της, στη ΝΔ θα επιχειρήσουν να αντλήσουν ψήφους από κάθε πιθανή δεξαμενή εκλογικού σώματος. Το μόνο που αποκλείεται είναι η μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα χρίσματα και οι… προθέσεις

Είδηση βγήκε και σε ό,τι αφορά τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Στις πρώτες η Πειραιώς θα δώσει χρίσματα στους υποψήφιους Περιφερειάρχες. Αυτό σημαίνει ότι θα στηριχθούν πρόσωπα και συνδυασμοί. Αντίθετα δεν θα συμβεί το ίδιο στους Δήμους προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να κάνουν απερίσπαστες, όπως εξήγησε, τις επιλογές τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα γνωστοποιηθούν προθέσεις και προτιμήσεις προς συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σημαντική, τέλος, ήταν και η αναφορά του στη συνταγματική αναθεώρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως δεν θα επιτρέψει να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές. «Μέτρα που θα είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική, και που ο κ. Τσίπρας αντιγράφει από εμάς, δεν έχουμε χρόνο να μην τα ψηφίσουμε» κατέληξε.

Loading