«Η Αλβανία να σεβαστεί τη μειονότητα»

Να σεβαστεί την ελληνική μειονότητα και τα δικαιώματά της κάλεσε την Αλβανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS).

propoli

«Η Αλβανία πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων και πρέπει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο. Υπάρχουν ακόμα άλυτα ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε, πάντα σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικό, είναι η εμπρηστική ρητορική που απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο και είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι χρήσιμη όταν προσπαθούμε να επιλύσουμε περίπλοκα ζητήματα», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αφορμή για την παραπάνω αναφορά του επικεφαλής της ΝΔ αποτέλεσε ερώτηση του Σέρβου δημοσιογράφου για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ένα τραγικό συμβάν» και πρόσθεσε:

«Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς, από την αρχή, πιέζαμε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για το τι ακριβώς συνέβη. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα».

Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία σε κάποιες «μη εποικοδομητικές δηλώσεις» που έγιναν από την ηγεσία της Αλβανίας μετά το συμβάν. «Μου δόθηκε η εντύπωση ότι η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική. Επίσης, η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί, ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται και από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία των Πρεσπών και το θέμα του Κοσόβου

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε στη νυν, ούτε στην επόμενη Βουλή, καθώς «ο συνδυασμός του ονόματος που επελέγη με την αναγνώριση της “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας» είναι «εξαιρετικά προβληματικός» και «μπορεί να επαναφέρει εθνικιστικές τάσεις».

Όσον αφορά το ζήτημα του Κοσόβου που «καίει» τους Σέρβους, ξεκαθάρισε: «Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και δεν προτίθεται να το κάνει. Και σίγουρα δεν προτίθεμαι να το κάνω εάν εκλεγώ πρωθυπουργός. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουμε πλήρως τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».

Loading