INTIME

Μητσοτάκης: «Ανατρίχιασα βλέποντας τι πραγματικά έγινε στο Μάτι»

«Κυνισμό» και «αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή» καταλογίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση, με αιχμή τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα από την ώρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

propoli

«Ανατρίχιασα βλέποντας χθες το αφιέρωμα του Αλέξη Παπαχελά για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το τραγικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου στο Μάτι» γράφει συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως επισημαίνει, τρία πράγματα ήρθαν στο μυαλό του:

«Πρώτον, πόση αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και πόσος κυνισμός χρειάζεται για να στήνεις μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς. Και χθες βράδυ, που αποκαλύπτονταν αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, να χορεύεις ξέγνοιαστος με την ίδια παρέα συνενόχων εκείνης της νύχτας.

Δεύτερον, με συγκλόνισε η αξιοπρέπεια των απλών πολιτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφή και τον θάνατο. Αλλά και των συνεπών κρατικών λειτουργών που μάταια έψαχναν έναν υπεύθυνο να τους πει τι να κάνουν. Σκύβω το κεφάλι μου με σεβασμό. Τίποτε άλλο.

Τρίτον, μας περιμένει πολλή δουλειά την επόμενη μέρα για να βάλουμε σε τάξη ένα διαλυμένο κράτος που δεν υπηρετεί τον πολίτη. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε προχθές και δεν έχει γίνει τίποτε για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι φέτος ώστε να μην ζήσουμε ξανά μια νέα συμφορά».

Στην ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαβεβαιώνει πως η Πειραιώς «δουλεύει μεθοδικά ένα σχέδιο για την ουσιαστική ανασυγκρότηση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και της Πυροσβεστικής». «Εφόσον με εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα αλλάξουν όλα σε ένα κράτος μπάχαλο. Μπορώ όμως να εγγυηθώ ότι θα δουλέψουμε σκληρά και με επαγγελματισμό. Και κυρίως αξιοποιώντας τους ικανότερους, μακριά από κομματικές παρωπίδες» σημειώνει.

«Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσίασε την Πέμπτη ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ έφεραν στο φως διαλόγους μεταξύ στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών, ενδεικτικούς της κατάστασης που επικρατούσε στη διάρκεια των επιχειρήσεων για την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.

Δραματικές ήταν εκκλήσεις των κατοίκων οι οποίοι προειδοποιούν τις αρχές: «Αν δεν κάνετε ένα θαύμα θα καούν δύο πόλεις». Στις 17.30, οπότε η Πυροσβεστική διέταξε γενική επιφυλακή η πυρκαγιά είχε προχωρήσει. «Χάνεται η μπάλα» ακούγεται να λέει ένας εκ των πυροσβεστών που αναφέρεται στις λάθος εκτιμήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, τη στιγμή που ένα από τα επικίνδυνα μέτωπα κατευθύνεται στο Νέο Βουτζά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην περάσει η πυρκαγιά τη Λεωφόρο Μαραθώνος. «Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα» λέει ένας πυροσβέστης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποια από τα εναέρια που δίνεται εντολή να επιχειρήσουν δεν πετάνε ποτέ, καθώς το ένα είχε βλάβη και το άλλο δεν μπορούσε να απογειωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων.

Λίγο μετά τις 18.30 η φωτιά περνάει τη Λεωφόρο Μαραθώνος. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» παραδέχεται ένας εκ των υπευθύνων. «Χαμός γίνεται. Δεν ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό» απαντάει συνομιλητής του.

Στέλεχος της πυροσβεστικής που είχε νωρίτερα πετάξει πάνω από τη φωτιά μεταφέρει στον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών. «Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Έχει καεί κόσμος» αναφέρει.

Την ίδια ώρα εγκλωβισμένοι κάτοικοι καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια: «Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω… το συντομότερο παρακαλώ» αναφέρει μία κάτοικος. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε» απαντούν από την πυροσβεστική.

«Σε ποια φωτιά να στείλω;» ρωτά η συντονίστρια στο Κέντρο Επιχειρήσεων. «Στη χειρότερη» απαντά ο προϊστάμενος. «Δεν ξέρω ποια είναι η χειρότερη» αποκρίνεται εκείνη.

«Εγκλωβισμένοι… χάος, ούτε το ‘07 δεν έχω δει κάτι τέτοιο… Τι θα βρούμε όταν σβήσει η φωτιά στο Μάτι» διερωτάται πυροσβέστης. Καθώς η ώρα περνάει πληθαίνουν τα τηλεφωνήματα για απανθρακωμένες σορούς. «Να δούμε πού θα φτάσουμε» ακούγεται να λέει ανώτερος αξιωματικός. «Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» δηλώνει άλλος.

Loading