Μητσοτάκης: «Η Συμφωνία αποτελεί εθνικό λάθος»

«Εθνική ήττα και εθνικό λάθος» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για το συγκεκριμένο ζήτημα.

propoli

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας και δεν θα έπρεπε ποτέ να υπογραφεί» ενώ παρατήρησε ότι δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο το αναθεωρημένο κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ «γιατί πολύ απλά δεν υφίσταται τέτοιο κείμενο».

Επίσης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μετά το οικονομικό ναυάγιο, οδηγεί την χώρα σε μια εθνική περιπέτεια, χρησιμοποιώντας το Σκοπιανό για την αναδιάταξη του κομματικού σκηνικού» και στη συνέχεια κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά ότι «δεν εξήγησε ποτέ γιατί παραιτήθηκε» αλλά και τον Πάνο Καμμένο γιατί «όταν είχε την ευκαιρία να ρίξει την κυβέρνηση στην προηγούμενη ψήφο δυσπιστίας, δεν  το έκανε γιατί πάνω από όλα είναι η καρέκλα».

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ψέμα ότι έχει αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα από το 1977, επικαλούμενος τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη που συμμετείχε στη διάσκεψη του ΟΗΕ, ενώ για τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων μαρτυρούν ότι η Ελλάδα ουδέποτε αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα. «Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ποτέ οι Σκοπιανοί ηγέτες, το λέτε εσείς κ. Τσίπρα! Και αυτό το ψέμα το βάλατε μέσα στο κείμενο διεθνούς συμφωνίας» υπογράμμισε.

Επιπροσθέτως ο Κ. Μητσοτάκης επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα διότι «το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια συνεδρίασε πέντε φορές, ενώ εδώ στήνατε σκευωρίες για να διχάσετε την αξιωματική αντιπολίτευση» και επίσης τον κατηγόρησε πως από ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, μετέτρεψε την Ελλάδα σε βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς Μακεδόνες τους κατοίκους αυτής της χώρας» συμπλήρωσε με νόημα.

Τέλος επικαλούμενος πολλά παραδείγματα άλλων χωρών με γεωγραφικό προσδιορισμό, παρατηρώντας ότι «συμπαρασύρει» και την εθνικότητα κάτι που δεν συμβαίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εν κατακλείδι ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει πουθενά το όνομα Μακεδονία ή Μακεδόνες σε σχέση με την Ελλάδα και συμπλήρωσε πως «η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα. Μακεδονία. Είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Περιφρονείται τους Μακεδόνες».

Loading