Μητσοτάκης: «Ποτέ ξανά τέτοια εθνική τραγωδία»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Τις κυβερνητικές ευθύνες που κραυγάζουν για την ανικανότητα διαχείρισης της τραγωδίας που έπληξε την ανατολική Αττική θα αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα καταλογίσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι διαχειρίζεται επικοινωνιακά την εθνική τραγωδία, χωρίς να αναλαμβάνει τις τεράστιες ευθύνες που του αναλογούν., Επίσης θα χαρακτηρίσει υποκριτική τη φράση του πρωθυπουργού: «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» και θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκμεταλλεύτηκε πολιτικά το όλο ζήτημα χρησιμοποιώντας αντιπολιτευτικές «κορώνες».

Αντίθετα κεντρική «γραμμή» του κόμματος, όλη την εβδομάδα που μεσολάβησε, ήταν να μην τολμήσει κανένα στέλεχος να επιχειρήσει ψηφοθηρία πάνω στα αποκαΐδια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από όλους υπευθυνότητα, σοβαρότητα και απόλυτο σεβασμό απέναντι σε όσους επλήγησαν από την πρωτοφανή καταστροφή στο Μάτι της Αττικής.

Ένας επιπλέον λόγος ήταν και ότι στην Πειραιώς ήθελαν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για όσα συνέβησαν. «Βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Και αυτή είναι άλλη μια σημαντική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνουν στο Politik συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εξηγούν δε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα λογοδοτήσει για τις ευθύνες που έχει. «Και οι ευθύνες αυτές είναι πολλαπλές», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Πρώτα από όλα αφορούν την απουσία μέτρων πρόληψης, δεύτερον τον τρόπο διαχείρισης της καταστροφής και τρίτον τα όσα τραγελαφικά ακολούθησαν έχοντας ως αποκλειστικό στόχο την απόσειση των ευθυνών τους.

Όσον αφορά στις εξηγήσεις που θα απαιτηθούν, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως δεν τις ζητά μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά το σύνολο των κοινωνίας με πρώτους από όλους εκείνους που έχασαν δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας.

Τα ερωτήματα που θέτει η ΝΔ και θα επαναλάβει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συγκεκριμένα:

  • Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
  • Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα; Πολλοί από τους διασωθέντες αναφέρουν ότι περισυνελέγησαν από ιδιωτικά σκάφη, από καράβια που περνούσαν τυχαία και βάρκες εθελοντών. Το Υπουργείο Ναυτιλίας πότε ξύπνησε;
  • Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι; Ποιος έδωσε τις σχετικές εντολές;
  • Πώς είναι δυνατόν όταν από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον Πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί; Δεν ήξεραν τι γινόταν ή ψεύδονταν;

Η προτεραιότητα της ΝΔ

Με αφορμή τα παραπάνω ερωτήματα ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει ότι προτεραιότητα του είναι η Ελλάδα να μην ζήσει ποτέ ξανά παρόμοια τραγωδία. «Για αυτό, θα πρέπει να περάσουμε από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα ώστε να μπορούμε έμπρακτα να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών» επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η ΝΔ θα επικαιροποιήσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και έναν χρόνο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο που προτείνει η Πειραιώς, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  1. Προληπτικό καθαρισμό των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη
  2. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων τουλάχιστον στα περιαστικά δάση της Αττικής
  3. Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα
  4. Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας
  5. Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. Πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών
  6. Συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν είναι ανίκανοι. Είναι ικανοί για όλα αρκεί να “σώσουν” την καρέκλα τους. Είναι κυνικοί, αμοραλιστές, αδίστακτοι. Το μόνο έχει αξία είναι η παραίτησή τους» σημειώνουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς.

 

Loading