INTIME

Μπαμπινιώτης: «Η ονομασία των Σκοπίων να έχει μια λέξη»

Την δική του άποψη σχετικά με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ κατέθεσε ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή του «Πρώτου Θέματος».

propoli

«Η ονομασία των Σκοπίων, καλό θα ήταν από την αρχή να είναι μια λέξη. Αν βάλουμε δύο όρους π.χ. Άνω Μακεδονία, τότε στα επίθετα αυτό δεν θα υπάρχει και θα χρησιμοποιείται το «Μακεδόνας» εξήγησε ο Γ. Μπαμπινιώτης και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε τον όρο «Μακεδονική» για τη γλώσσα. Σλαβομακεδονική είναι ο όρος που πλησιάζει στην αλήθεια».

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος «η γλώσσα είναι βουλγαροσερβική. Δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά, το είπαν «μακεδονική» γιατί μέσα από τη γλώσσα διεκδικούσαν άλλη ταυτότητα».

Επίσης διέψευσε τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν αναγνώρισε θέμα «μακεδονικής γλώσσας» στα Σκόπια το 1977 στην τότε διάσκεψη του ΟΗΕ. Αυτό που έγινε ήταν να συζητήσουμε το τεχνικό θέμα του μεταγραμματισμού των τοπωνυμίων όσων γλωσσών δεν έχουν λατινικό αλφάβητο».

Loading