Μόνο διακοπές δεν έχει για τον Αλέξη αυτήν την εβδομάδα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Μόνο διακοπές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα γι’ αυτήν την εβδομάδα!

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται το απόγευμα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα δώσει μια πρόγευση στους βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες για όσα θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, με έμφαση φυσικά στα κίνητρα για την επιχειρηματικότητα.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις και συναντήσεις για τα εθνικά μας θέματα, δίνοντας προτεραιότητα στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, με έμφαση στη Συμφωνία των Πρεσπών, και το Προσφυγικό.

Στη βρετανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην αποκαλούμενη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, ιδέα της Άνγκελα Μέρκελ στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά η Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά Βαλκάνια, δίχως εθνικισμούς, με ειρήνη, ασφάλεια, συνεργασία και συνανάπτυξη.

Για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο η προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για το 2025, ενώ για την ΠΓΔΜ- εφόσον, βεβαίως, ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση- και την Αλβανία η έναρξη των σχετικών διαδικασιών έχει οριστεί για το καλοκαίρι του 2019.

Πιθανόν συνάντηση και με Τραμπ

Μετά από το Λονδίνο ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη, στην οποία θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Στη βελγική πρωτεύουσα θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί, ανάμεσα σε άλλους, με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν- θα του θέσει ξανά το ζήτημα των δύο στρατιωτικών-, ενώ δεν αποκλείεται να έχει μια σύντομη συνάντηση και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, υπογραμμίζουν πως διασφαλίζονται πλήρως οι ελληνικές θέσεις στο Μακεδονικό, αφού πρώτα θα ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στα Σκόπια.

Loading