INTIME

«Μόνο κατάργηση της περικοπής των συντάξεων»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως οι μη περικοπές των συντάξεων δεν περνούν από το Βερολίνο, αλλά από τις Βρυξέλλες, θέλοντας να υποβαθμίσουν τις υπαρκτές αμφιβολίες του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Ως προς την ουσία, επιμένουν ότι τίποτα δεν άλλαξε κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Σολτς στη γερμανική πρωτεύουσα το Σάββατο.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναμένει την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος εξετάζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξάμηνου.

Κυβερνητικές πηγές αισιοδοξούν πως η Κομισιόν θα αποδεχθεί τις θέσεις και τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τα οποία το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι αχρείαστο ως προς την επίτευξη του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν πως η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει σαφής κι ευελπιστούν πως πολύ σύντομα θα έχουμε και την τελική θετική έκβαση στη συγκεκριμένη συζήτηση.

“Όχι αναστολή”

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, διευκρινίζουν πως μιλούν για κατάργηση κι όχι για αναστολή του μέτρου, ενώ επισημαίνουν με νόημα πως δεν είναι η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή το αγκάθι στην Ευρωζώνη, αλλά η Ιταλία, αν και δεν διευκρινίζουν τι θα πράξουν στην περίπτωση που υπάρξει αρνητική απάντηση από τις Βρυξέλλες.

Απλώς μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει.

Loading