INTIME

Νέες παροχές ακόμα κι αυτήν την εβδομάδα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην αποδόμηση των πολιτικών του θα επικεντρώσει ο Αλέξης Τσίπρας και την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, αρχής γενομένης από την αποψινή (Δευτέρα) ομιλία του στο Αγρίνιο.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει αύριο στη Λάρισα, την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη στο Ηράκλειο και την Παρασκευή στην Αθήνα, εκτός απροόπτου στην πλατεία Συντάγματος.

Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, θα επιχειρήσει να προσελκύσει δύο πολύ κρίσιμες κατηγορίες ψηφοφόρων που αριθμούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, τους αναποφάσιστους και τους νέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, μετατοπίζει τα εκλογικά του διλήμματα από την ευρωπαϊκή στην εσωτερική επικαιρότητα, κάνοντας ευθεία αναφορά σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του για την ψήφο που δίνεται την Κυριακή.

Από το Μαξίμου, μάλιστα, δεν αποκλείουν να έχουμε ανακοινώσεις νέων θετικών μέτρων για την κοινωνική πλειοψηφία πριν τις ευρωεκλογές, πέραν του ενδεχόμενου επιστροφής και του δώρου Χριστουγέννων, που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός στη σημερινή του ραδιοφωνική συνέντευξη.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας στις ομιλίες του κάνει ελάχιστη αναφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι η μάχη στις περισσότερες περιφέρειες και στους περισσότερους μεγάλους δήμους είναι χαμένη.

Σε πολλές περιπτώσεις, άλλωστε, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη ακόμα και για να περάσουν στο β’ γύρο, με πιο δραματική περίπτωση της Κατερίνας Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη, η οποία στις δημοσκοπήσεις που έχει και το Μαξίμου στη διάθεσή του κινείται ανάμεσα στην τρίτη και τέταρτη θέση.

Δεν είναι, έτσι κι αλλιώς, και λίγοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι έχουν αποκηρύξει το χρίσμα που έχουν λάβει από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ιούνιος “φαβορί”

Όσον αφορά το χρόνο τέλεσης των βουλευτικών εκλογών, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η διεξαγωγή τους τον Ιούνιο, αν το κυβερνών κόμμα κερδίσει τις ευρωεκλογές ή τις χάσει με μεγάλη διαφορά, με το πρωθυπουργικό περιβάλλον ωστόσο να είναι διχασμένο αν η διαφορά είναι πέντε μονάδες και κάτω υπέρ της ΝΔ.

Άλλοι εισηγούνται στον κ. Τσίπρα να σπεύσει και σε αυτήν την περίπτωση σε εκλογές για να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και να μην ρισκάρει μέσα στο καλοκαίρι με ένα νέο Μάτι κι άλλοι πως πρέπει να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο, το αργότερο, ώστε με το συνδυασμό και νέων θετικών μέτρων, αλλά κι ενδεχομένως με το βραβείο Νόμπελ στα χέρια του για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός να έχει ακόμα περισσότερα όπλα στη φαρέτρα του.

Loading