Δεν «τσιμπούν» στη ΝΔ από την ξαφνική «αγάπη» των ΑΝΕΛ

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Με τη φράση «όταν οι ΑΝΕΛ είχαν την ευκαιρία να… ρίξουν την κυβέρνηση τότε επέλεξαν να τη στηρίξουν εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» απαντούν πηγές της ΝΔ στην ξαφνική «αγάπη» των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι μέσω του εκπροσώπου Τύπου τους δηλώνουν έτοιμοι να υπερψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στην ελληνική Βουλή.

propoli

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη κρατούν «μικρό καλάθι» στα λεγόμενα Τοσουνίδη επισημαίνοντας πως το συγκυβερνών κόμμα δεν είναι σε θέση να θέτει όρους και τελεσίγραφα στη Νέα Δημοκρατία. «Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Δεν θα κυρώσουμε την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση» υπενθυμίζουν, αρνούμενοι να… πλειοδοτήσουν στη «μακεδονομαχία» που επιχειρεί να στήσει το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Η αλλαγή πλεύσης των ΑΝΕΛ, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε μέσω των δηλώσεων Τοσουνίδη, αποδίδεται από την Πειραιώς στο πολιτικό στρες που έχει κυριεύσει τον κυβερνητικό συνεταίρο εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών ποσοστών που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις.

«Οι τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές»

Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί ή δεν θα συμβεί στο μείζον εθνικά θέμα των Σκοπίων και των πολιτικών εξελίξεων που αυτό ενδέχεται να πυροδοτήσει, στη Νέα Δημοκρατία έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα θέματα της οικονομίας. Σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι πρώτες προτεραιότητες της δικής του κυβέρνησης θα είναι η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό μιλά πάντα για την ανάγκη υιοθέτησης ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων το οποίο θα προτάσσει τη μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Παράλληλα θα στοχεύει στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας.

Σχετικά με την δικαστική απόφαση η οποία κρίνει ως παράνομη την κατάργηση των δώρων και άλλες περικοπές στις συντάξεις, στην Πειραιώς ξεκαθαρίζουν πως οι τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές από την εκάστοτε κυβέρνηση. Διευκρινίζουν δε πως είναι ούτε σωστό, ούτε φυσικά και υπεύθυνο, να καλλιεργούν ορισμένοι ελπίδες με βάση την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης. «Πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι που έκαναν εμπόριο ευαισθησίας όλα αυτά χρόνια και τελικά εξαφάνισαν το ΕΚΑΣ, έκοψαν έως και 40% τις συντάξεις για όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2016 και τελικά ψήφισαν δύο φορές νέες περικοπές για το 2020» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Loading