ΝΔ: «Ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση;»

Θέση για τα επίκαιρα ζητήματα των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας, των εξελίξεων στη ΔΕΗ και το νόμο Κατσέλη παίρνει η ΝΔ, με μακροσκελή ανακοίνωσή της.

propoli

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι κοροϊδεύει τους πολίτες και ότι παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ΝΔ για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας:

«Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος τη συμφωνία την χαρακτηρίζει “πρόθεση συμφωνίας” και επιπλέον την θέτει υπό την αίρεση να γίνει δεκτή από τους ιερείς. Άρα επιβεβαιώνεται ότι το μόνο καινούργιο είναι ο κατ’ επίφαση νέος τρόπος μισθοδοσίας των κληρικών που αποδεικνύεται ήδη και άκρως προβληματικός καθότι απροετοίμαστος.

Η κυβέρνηση παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος απλώς με έμμεσο και όχι άμεσο τρόπο όπως σήμερα. Και είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι επειδή δήθεν οι κληρικοί δεν θα πληρώνονται απευθείας από το κράτος, αλλά από την Εκκλησία με χρήματα του κράτους, ανοίγει ο δρόμος για 10.000 διορισμούς. Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει η κυβέρνηση; Κουτόχορτο τρώνε οι πολίτες; Προσπαθεί να πείσει ότι επειδή θα πληρώνει διαφορετικά 10.000 ιερείς μπορεί να προσλάβει άλλους 10.000 υπαλλήλους, ενώ την ίδια ώρα έχει γονατίσει τους πάντες στους φόρους; Έχει ανακαλύψει κάποιο ευρώδεντρο η κυβέρνηση; Είναι προφανές ότι μπροστά στην επερχόμενη ήττα του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει πια να πει και να κάνει τα πάντα. Δεν θα διστάζει ακόμη και να τινάξει τη χώρα στον αέρα.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας δεν άπτονται του Συντάγματος, αλλά απλής νομοθέτησης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας. Και ότι παράλληλα με την άτακτη υποχώρηση του κ. Τσίπρα στις μέχρι πρότινος μεγαλεπίβολες εξαγγελίες του περί συνταγματικού διαχωρισμού Κράτους- Εκκλησίας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη δημαγωγία του».

«Αν δεν είναι υποκρισία και δημαγωγία, τι είναι;»

«Από εκεί και πέρα στο ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας αναδεικνύεται η γνωστή και παροιμιώδης υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2013, το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο 4182 (άρθρο 83) της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή κράτους και εκκλησίας. Μάλιστα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, είχαν εκφράσει, τότε, δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να φύγει από το κράτος και να την αναλάβει η εκκλησία μέσω της περιουσίας της. Αν δεν είναι αυτό υποκρισία και δημαγωγία τι είναι;

Ο κ. Τσίπρας μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Ανακοίνωσε ξαφνικά ότι το κράτος δεν θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα το κάνει με έμμεσο τρόπο, δίνοντας ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ. Μόνο που πριν περάσουν καν 24 ώρες, αυτή η πρόταση φαίνεται να προκαλεί μόνο προβλήματα».

Τα ερωτήματα που θέτει η ΝΔ

«Το συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ που εν λευκώ θα καταβάλλει ετησίως το Κράτος στην Εκκλησία της Ελλάδος ποιος ακριβώς θα το διαχειρίζεται; Ο Αρχιεπίσκοπος; Η Ιερά Σύνοδος; ‘Η οι Μητροπόλεις; Και με ποια διαδικασία ελέγχου;

Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Το κράτος ή η εκκλησία;

Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών;

Tι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως π.χ. στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα;

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα δείχνει το πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν τελικά οι χθεσινές ανακοινώσεις.

Η κυβέρνηση, -κάθε κυβέρνηση- οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας με εντελώς πρόχειρες και ακατέργαστες επιλογές. Διότι αυτό κατόρθωσε να κάνει η κυβέρνηση. Να ξεσηκώσει με τις ανακοινώσεις της όλους τους ιερείς που ευλόγως ανησυχούν για το πώς θα μισθοδοτούνται. Ανάλογες αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται στο πόδι για 10.000 λειτουργούς της Εκκλησίας. Μακάρι κάποια στιγμή στο μέλλον οι ιερείς να μπορούν να πληρώνονται αποκλειστικά από τα έσοδα που θα έχει η Εκκλησία από την αξιοποίηση της περιουσίας της. Αυτό θα ήταν κάτι που προφανώς θα το επιζητούσε και η Εκκλησία και η Πολιτεία. Αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει ούτε από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε με πρόχειρες ανακοινώσεις που τελικά μόνο ανησυχία και προβλήματα φαίνεται να δημιουργούν.

Αυτή είναι η πάγια θέση της ΝΔ. Ότι για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας χρειάζονται εκτός από καλόπιστο διάλογο και πολύ καλή προετοιμασία.

Για το θέμα που έχει ανακύψει, όπως και για άλλα προβληματικά σημεία στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζήτησε εκτάκτως συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία προγραμματίστηκε για τις προσεχείς ημέρες. Και από την πλευρά της, η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει μια λύση επωφελής και για τις δύο πλευρές στο πρόβλημα που ανέκυψε».

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα της ΔΕΗ

«Η κυβέρνηση, αφού αποσάθρωσε τα θεμέλια του ενεργειακού συστήματος, φέρνοντας στο χείλος της χρεοκοπίας τη Δ.Ε.Η., τώρα ετοιμάζεται να ρίξει τη χαριστική βολή στη βιομηχανική παραγωγή και τη μεταποίηση, σχεδιάζοντας την αύξηση των τιμών του ρεύματος έως και κατά 30%! Η υλοποίηση αυτού του εφιαλτικού σεναρίου θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην απασχόληση καθώς και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο αφού οι ελληνικές βιομηχανίες θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες, όπου το κόστος ενέργειας είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι στην Ελλάδα.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα μετατρέψει τη χώρα σε ένα βιομηχανικό «κουφάρι» και θα ναρκοθετήσει κάθε προοπτική βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμιά αμφιβολία ότι  η ισχυρή βιομηχανική παραγωγή είναι προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η Κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει αν θα προχωρήσει τελικώς στην αύξηση των τιμών ρεύματος στις επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας και να πει τελικά αν την απασχολεί καθόλου η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανικής παραγωγής».

Τι αναφέρει η ΝΔ για το νόμο Κατσέλη

«Η υπερήφανη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την τρόικα καταγράφει άλλη μια επιτυχία: την οριστική κατάργηση του νόμου Κατσέλη στο τέλος του χρόνου και την άρση των μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δραγασάκης, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος Κατσέλη ήταν προϊόν μιας συγκυρίας κρίσης, -λες και η κρίση πέρασε και ανάσαναν τα νοικοκυριά- γκρεμίζει και το τελευταίο καταφύγιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι θεσμικές βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη που έχει προτείνει η Ν.Δ. μπορούν να προστατεύσουν τους πραγματικά αδύναμους. Όμως η υποκρισία της Κυβέρνησης περισσεύει: από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» πέρασε σε δεκάδες  πλειστηριασμούς ημερησίως και τώρα στην οριστική κατάργηση της προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τέλος».

Loading