Νικητής στη «μάχη» της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Νικητής στη «μάχη» της ΔΕΘ αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία MRB και η οποία δίνει στη Νέα Δημοκρατία σταθερό προβάδισμα 8,8% όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου.

propoli

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πανελλαδικά από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τόσο τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα μια εβδομάδα νωρίτερα, όσο και εκείνες του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης, στην Πειραιώς δηλώνουν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το 48,8% των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, εκφράζει την πεποίθηση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο μεγάλος νικητής των επόμενων εκλογών.

«Αυτό σημαίνει ότι στην κοινωνία έχει διαμορφωθεί μια πολύ ισχυρή πλειοψηφική τάση η οποία ενστερνίζεται το κυβερνητικό μας πρόγραμμα» εξηγούν στο Politik πηγές από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έκδηλη ικανοποίηση υπάρχει και από τη θετική αξιολόγηση των πολιτών ως προς την ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Πιο συγκεκριμένα το 34,7% των ερωτηθέντων αξιολόγησαν θετικά την εμφάνιση του στη Θεσσαλονίκη (έναντι 30,3% αρνητικά), ενώ σε ποσοστό 38,7% οι πολίτες απάντησαν ότι ήταν περισσότερο πειστικός στο κυβερνητικό του πρόγραμμα συγκριτικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Επανέρχονται τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Τα παραπάνω δημοσκοπικά ευρήματα έχουν βαρύνουσα σημασία για τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κόμματος δεδομένου ότι αξιολογούνται και αναλύονται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία σύσσωμος ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε προεκλογική ετοιμότητα.

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια για το θέμα του ονόματος σε συνδυασμό με την εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζουν τα τελευταία 24ωρα οι ΑΝΕΛ, αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν ως προς το μείζον εθνικό θέμα, επαναφέρουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πολύ πριν το Μάιο του 2019.

Όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή και η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την κοινοβουλευτική της θητεία, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από την Πειραιώς η οποία όσο περνά ο καιρός, τόσο θα αρχίσει να ετοιμάζει τα ψηφοδέλτιά της.

 

Loading