Ν. Ρωμανός: Η Ελλάδα χρειάζεται νέο ξεκίνημα

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη
Το όραμά του για την επανεκκίνηση της Ελλάδας ώστε να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα καταθέτει στην Politik ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός.

propoli

Εξηγεί ότι πρόθεση της ΝΔ είναι η ΕΡΤ να γίνει ένα πραγματικά δημόσιο, αντικειμενικό και ακηδεμόνευτο μέσο μαζικής ενημέρωσης που θα διέπεται από αξιοκρατία, πλήρη αμεροληψία και διαφάνεια. Χαρακτηρίζει «προπαγάνδα» τα σενάρια που διακινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ περί νέου «μαύρου» στην ΕΡΤ και καταλογίζει στο κυβερνών κόμμα ότι κάνει διαρκώς εμπάργκο στην αλήθεια.

Όσον αφορά στην τραγική εικόνα της Μόριας, διευκρινίζει πως τίποτα δεν θα μείνει χωρίς διερεύνηση. «Θα ψάξουμε και θα μάθουμε που κατέληξε και το τελευταίο ευρώ. Οι ευθύνες θα αποδοθούν» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, εκτιμά ότι «όσο και να θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να παρατείνει την προσκόλλησή του στην καρέκλα, αργά ή γρήγορα οι κάλπες θα στηθούν»,  προσθέτοντας ότι είναι «υποχρέωσή» του να εκφράσει μέσω της πολιτικής όσους πιστεύουν ότι δεν έχουν φωνή. «Το μέλλον μας είναι κοινό και για αυτό θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά με μετριοπάθεια, επιμονή, μαχητικότητα και σοβαρότητα- προς όφελος των συμπολιτών μου- από οποιαδήποτε θέση και αν μου ζητηθεί» εξηγεί.

-Με αφορμή το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Εύλογα το ερώτημα είναι τι προτίθεται να αλλάξει η ΝΔ στην ΕΡΤ εφόσον κερδίσει τις εκλογές;

«Κεντρικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος  είναι η ΕΡΤ να γίνει ένα πραγματικά δημόσιο, αντικειμενικό και ακηδεμόνευτο μέσο μαζικής ενημέρωσης που θα διέπεται από αξιοκρατία και πλήρη αμεροληψία, με νέες εκπομπές πολιτισμού, με έμφαση στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και με σύγχρονο management. Θα πρόκειται για έναν δημόσιο φορέα, που όπως όλοι, την επομένη μέρα θα λειτουργούν με  πλήρη διαφάνεια, αξιολόγηση και όλα τα σύγχρονα εργαλεία και τις βέλτιστες πρακτικές στην αξιοποίηση των εργαζομένων όπως κίνητροδότηση, μετεκπαίδευση και κινητικότητα. Πρόθεση μας, είναι η ΕΡΤ  να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και στόχος να επαναξιολογηθεί το μηνιαίο τέλος που καταβάλλουν σήμερα οι πολίτες, το οποίο σήμερα είναι υπερβολικό κρίνοντας αναλογικά τι τους προσφέρει η ΕΡΤ».

«Βολές» Ρωμανού κατά Καλογήρου και Παρασκευόπουλου

-Στελέχη της ΕΡΤ, πάντως, επιμένουν ότι πραγματική σας πρόθεσή είναι να ρίξετε νέο «μαύρο» στην κρατική τηλεόραση. Τι τους απαντάτε;

«Αυτά είναι αστεία! Δεν θα σχολιάσω τον μύθο και την προπαγάνδα που έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το δήθεν μαύρο για να φτιάξει τελικά ένα άθλιο παραμάγαζο προπαγάνδας. Η μοναδική σταθερή πρόθεση μας είναι να έχουμε μια δημόσια τηλεόραση που αξίζει σε ένα σύγχρονο, δυτικό κράτος. Μια δημόσια τηλεόραση που δεν θα είναι εργαλείο προπαγάνδας ούτε ψηφοθηρίας και βολέματος ημετέρων. Μια δημόσια τηλεόραση που θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και για την οποία θα είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες. Δηλαδή όλοι οι επιβαρυμένοι από την υπερφορολόγηση πολίτες που την πληρώνουν από το υστέρημά τους».

“Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μόνιμο εμπάργκο στην αλήθεια”

-Θα μπορούσε, ωστόσο, κάποιος να ισχυριστεί ότι η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης νομιμοποιεί το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ. Σκεφτήκατε άλλους πιο δεοντολογικούς τρόπους αντίδρασης;

«Υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ  προχώρησαν σε εμπάργκο, στην απόπειρά τους να υποδείξουν σ’ ένα ιδιωτικό κανάλι πως θα καλύψει τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επιχείρησαν δηλαδή να το καθοδηγήσουν, ενώ το ρεπορτάζ, που χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή, ήταν πέρα για πέρα αληθινό, όπως αποδείχθηκε. Το μόνο τους πραγματικό και μόνιμο εμπάργκο είναι στην αλήθεια. Το δικό μας εμπάργκο είναι ξεκάθαρη απόφαση να μην νομιμοποιούμε με την παρουσία μας την άθλια και χυδαία προπαγάνδα που πληρώνεται με τα λεφτά των πολιτών».

 -Υπόθεση Μόρια. Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι ανήθικο να παίρνεις 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για να φτιάξεις τον χειρότερο καταυλισμό του κόσμου. Μέχρι που είναι αποφασισμένη η ΝΔ να φτάσει την υπόθεση; Είναι, για παράδειγμα, στις προθέσεις σας να ζητήσετε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής;

«Δεν θα μείνει τίποτα χωρίς διερεύνηση. Θα ψάξουμε και θα μάθουμε που κατέληξε και το τελευταίο ευρώ. Οι ευθύνες θα αποδοθούν, μην έχετε αμφιβολία. Μπορεί  για τον Αλέξη Τσίπρα να μην υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, αλλά εμείς θα μεριμνήσουμε για να τα αποκτήσει η Ελλάδα μαζί με μια  αξιόπιστη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική .  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει μιλήσει για παράλληλη εντατικοποίηση του ελέγχου απονομής ασύλου και άμεσης επιστροφής όσων δεν το δικαιούνται. Και φυσικά οι εικόνες ντροπής και τα πρωτοσέλιδα για τον χειρότερο καταυλισμό στον κόσμο, που μας κάνουν διεθνώς ρεζίλι θα τελειώνουν μαζί με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τους δήθεν ανθρωπιστές συντρόφους τους που βγήκαν με σημαία την δήθεν «ανθρωπιστική κρίση» για να μην ξεχνιόμαστε…».

-Πόσο πιθανή είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και ποιος θεωρείτε ότι θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να τις προκηρύξει;

«Άβυσσος το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, του ανθρώπου που προκάλεσε 3 εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε 9 μήνες, ενώ 3 χρόνια παραμένει ατάραχος μπροστά στην οικονομική και κυρίως ψυχολογική εξαθλίωση, που ο ίδιος έχει προκαλέσει στην κοινωνία. Εμείς είμαστε έτοιμοι, οποτεδήποτε κι αν πραγματοποιηθούν! Όσο και να θέλει να παρατείνει την προσκόλληση του στην καρέκλα, αργά ή γρήγορα οι κάλπες θα στηθούν και οι πολίτες, που τόσο φοβάται ο κ. Τσίπρας θα μιλήσουν».

-Πόσο εφικτός είναι για τη ΝΔ ο στόχος της αυτοδυναμίας;

«Αρκεί να ανατρέξετε σε στιγμιότυπα από τις περιοδείες του Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα. Ο κόσμος που συρρέει να συζητήσει μαζί του και η θερμή υποδοχή που του επιφυλάσσεται κάθε φορά, νομίζω απαντούν το ερώτημα. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα σε στέρεες βάσεις για να γίνει η Ελλάδα μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Οι πολίτες, στην πλειονότητά τους, το έχουν αντιληφθεί αυτό και γνωρίζουν ποιος και πως είναι ικανός να το πετύχει αυτό».

 “Η ΝΔ είναι ένα κόμμα ανοιχτό προς όλους”

-Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μια συζήτηση για την ένταξη στη ΝΔ στελεχών και βουλευτών που προέρχονται από την Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ. Δεδομένου ότι με τα δυο πρώτα κόμματα η πολιτική αντιπαράθεση δεν ήταν έντονη, χωρούν στην Πειραιώς πρόσωπα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κόμμα το οποίο επιτίθεται με σφοδρότητα στη ΝΔ;

«Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει πως είναι ένα κόμμα ανοιχτό προς όλους όσοι συμπορεύονται με τις βασικές αρχές της. Άλλωστε, ο αν. τομεαρχης Υγειας κ. Φωτήλας, παραιτήθηκε από το Ποτάμι, η κα Μάρκου επίσης αλλά και ο κ. Καλλιάνος από την Ένωση Κεντρώων. Δεν θα υποδείξουμε εμείς σε ποιον θα έρθει, όπως και δεν κρατάμε μούτρα! Οποιοσδήποτε επιθυμεί να εγγραφεί ως μέλος στη ΝΔ είναι ευπρόσδεκτος,  αρκεί να συμφωνεί με τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες μας και να μπορεί να τις υπηρετήσει. Δεν βάζουμε ταμπέλες, δεν τσουβαλιάζουμε, δεν διχάζουμε, δεν ψάχνουμε τις διαχωριστικές γραμμές του χθες αλλά αυτά που μας ενώνουν στο κοινό μας αύριο, στο αύριο που αξίζουμε και μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί. Μαζί με τους πιο άξιους εντός και εκτός πολιτικού συστήματος».

“Θέλω να εκφράσω όσους πιστεύουν ότι δεν έχουν φωνή”

-Το όνομά σας ακούγεται έντονα για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών. Τι ωθεί έναν άνθρωπο ο οποίος μέχρι πρότινος δεν είχε σχέση με την πολιτική, να θέτει εαυτόν στην κρίση του εκλογικού σώματος;

«Θέλω να γυρίσουν οι φίλοι και οι συγγενείς μου που δουλεύουν στο εξωτερικό γιατί δεν είχαν προοπτική στον τόπο τους. Θέλω αντί να διώχνουμε Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό όπως έφυγα και εγώ στα 17 μου, να μένουν εδώ και να φέρνουμε και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Θέλω τα παιδιά μου να μην παλεύουν για τα αυτονόητα όπως εμείς. Θέλω να έχω κίνητρα για να δουλέψω και όχι για να είμαι ά(ν)εργος. Θέλω να πάρω αξιοπρεπή σύνταξη και εγώ και τα παιδιά μου. Θέλω βασικός μέτοχος στην επιχείρησή μου να είμαι εγώ και όχι το κράτος. Θέλω το δημόσιο να είναι στην υπηρεσία του πολίτη που το πληρώνει και όχι του οποιοδήποτε κομματικού μηχανισμού. Θέλω να βλέπω αστυνομία στους δρόμους και να νιώθω ασφαλής σε όλα τα σημεία της πόλης. Θέλω ένα κράτος λειτουργικό, ευέλικτο, δίκαιο που δεν θα μου βάζει εμπόδια δυσκολεύοντάς μου τη ζωή. Και έχω μάθει να δουλεύω σκληρά για αυτά που θέλω. Δεν αρκούν ο ωχαδελφισμός και η κριτική κατά των “κακών πολιτικών” για να αλλάξουμε τις ζωές μας, την πόλη ή την χώρα μας. Συμμετείχα, ως ενεργός πολίτης, και παραμένω τέτοιος, ανεξάρτητα από την όποια πολιτική μου ιδιότητα. Αν λοιπόν μου ζητηθεί να είμαι υποψήφιος, ως ενεργός πολίτης αλλά κυρίως ως πατέρας που ενδιαφέρεται για το μέλλον των παιδιών του θα αποδεχτώ την πρόταση. Θεωρώ πως είναι υποχρέωση μου, για να εκφράσω όσους νιώθουν σαν εμένα και πιστεύουν ότι δεν έχουν φωνή. Το μέλλον μας είναι κοινό και για αυτό θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά με μετριοπάθεια, επιμονή, μαχητικότητα και σοβαρότητα- προς όφελος των συμπολιτών μου- από οποιαδήποτε θέση και αν μου ζητηθεί».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2018

Loading